Diari La Veu del País Valencià
PPCV i Cs demanen al Consell que abandone l’obsessió per dividir els valencians i excloure el castellà

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha declarat aquest dimecres la nul·litat parcial del Decret 6/2017 de la Generalitat Valenciana que regula l’ús del castellà i del valencià en l’administració pública autonòmica. En concret, deixa sense efecte un total d’onze articles, entre altres els que donen un ús destacat al valencià sobre el castellà en les notificacions, la retolació d’edificis i la comunicació entre els empleats públics i amb els ciutadans.

D’aquesta manera, TSJ s’ha pronunciat deixant sense efecte onze articles de la norma i dóna resposta així al recurs presentat per María José San-Segundo, portaveu de Justícia del PPCV a les Corts. En canvi, el magistrat de la sala 4 de l’alt tribunal no ha actuat sobre l’article 4 que diu que “el valencià és la llengua pròpia de l’Administració de la Generalitat i, com a tal, en serà la llengua destacada d’ús normal i general sense que es puga entendre d’aquesta declaració cap limitació respecte el castellà”. La Generalitat s’ha pronunciat al respecte de la decisió del TSJ indicant que aquesta no és ferma i que, per tant, estudia recórrer el pronunciament.

Al marge del Consell, davant una nova decisió del TSJ al voltant d’un decret amb contingut lingüístic, la portaveu d’Educació de Ciutadans (Cs) a Les Corts valencianes, Merche Ventura, ha qualificat de “garrotada” al govern “per ignorar la realitat plurilingüe de la Comunitat Valenciana”. Ventura ha criticat que “el Consell intenta imposar una sola llengua sense tenir en compte que en la nostra comunitat hi ha dues llengües cooficials”.

Ventura ha denunciat que “ningú pot dir-nos com hem de parlar” i ha titllat de “descaradura” que l’executiu “intente controlar com ha de comunicar-se el personal de l’administració entre ells i amb la ciutadania”. La portaveu del partit taronja ha afegit que “l’Estatut d’Autonomia assenyala que és inconstitucional l’ús preferent d’una llengua sobre l’altra” i ha instat el Consell a “abandonar ja eixa obsessió per dividir els valencians segons la llengua que parlen”.

Per la seua part, San-Segundo ha assenyalat que “el TSJCV ha desmuntat una nova il·legalitat del Botànic, gràcies al recurs presentat pel PPCV sobre l’ús de llengües cooficials en l’administració”. La portaveu popular ha destacat que “els tribunals han tornat a posar de manifest que Puig i Oltra actuen des del sectarisme, amb prohibicions i, a més, dictant normes contràries a Dret”.

San-Segundo ha ressaltat que la sentència del tribunal el que manifesta és que el valencià ha de fomentar-se “però sense excloure ni marginar el castellà que és també llengua cooficial”. “No ens callaran, no deixarem de treballar i continuarem donant suport a tantes persones que ens demanen que actuem contra normes excloents i sectàries que no donen els mateixos drets i igualtat als ciutadans de la Comunitat Valenciana, residisquen on residisquen i siga com siga la seua major competència lingüística”.

La portaveu popular ha aprofitat aquest nou pronunciament del TSJ per a assenyalar que el decret incloïa un “pack immersió” per a, segons San-Segundo, “copiar el full de ruta del nacionalisme català, que allí només ha portat divisió i enfrontament”. El recurs a aquest decret es fonamentava en la “marginació del castellà” que suposa, “un atac innecessari a aquesta llengua per a defensar el valencià, ja que en la meitat dels articles, el valencià no es preveia només com a preferent, sinó com a excloent”, ha justificat la portaveu del PPCV.

Comparteix

Icona de pantalla completa