Diari La Veu del País Valencià
Ultimen l’expedient perquè les Falles siguen Patrimoni de la Humanitat
Europa Press / València

Generalitat, Ajuntament de València i Junta Central Fallera (JCF) mantindran aquest divendres una reunió per a ultimar l’expedient de la candidatura de les Falles a ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat en 2015.

En aquesta trobada hi haurà representants de les tres entitats -entre ells la consellera de Cultura, Educació i Esport, María José Català-, que abordaran de forma conjunta la preparació de la documentació que presentarà l’Estat espanyol a la Unesco amb la finalitat que les festes valencianes obtinguen el reconeixement.

L’alcaldessa de València, Rita Barberá, va anunciar recentment que les Falles serien la candidata estatal a ser declarada Patrimoni Mundial en 2015, cosa que el Ministeri ja ha comunicat a l’organisme internacional.

Per açò, el Govern ha demanat a l’Ajuntament que abans del 25 de març envie les dades corresponents per a completar tots els documents necessaris, atès que el 31 de març han d’estar remesos a la Unesco.

Aquesta candidatura, elaborada pel Consell i la corporació municipal, compta amb el suport de les institucions valencianes. Al març del passat any, el ple de les Corts va aprovar una declaració institucional en la qual manifestava el seu suport a aquesta iniciativa.

El consistori valencià va acordar en un ple celebrat el 28 de gener de 2011 iniciar els tràmits perquè la festa de les Falles fóra declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. Aquesta decisió es va adoptar per unanimitat en el ple ordinari del mateix mes, després que PP i PSPV recolzaren una moció presentada sobre aquest tema per l’aleshores regidor de Festes i Cultura Popular i president de la Junta Central Fallera (JCF), Félix Crespo.

D’aquesta manera, l’Ajuntament va impulsar l’expedient per a iniciar el procediment encaminat a la inscripció de la festa de les Falles en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. L’administració municipal hi va expressar la seua intenció d’incloure en l’expedient no solament el monument i la festa fallera com a tals sinó tot el que hi comporta aquesta celebració al llarg de tot l’any i des de sempre i tots els oficis i activitats que l’envolten.

Per a açò, es va dur a terme un “exhaustiu” treball de documentació i recerca per part de la Junta Central Fallera i de la Direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat. Posteriorment, el Consell, mitjançant el decret 44/2012 de 9 de març va declarar les Falles com Bé d’Interès Cultural Immaterial “reconeixent així la seua projecció internacional i la seua àmplia implantació a la ciutat de València”.

Treballar “amb tots”

El consistori va destacar en iniciar l’expedient que es treballaria “amb tots” per a elaborar-lo, “amb la universitat, amb la Generalitat, amb els ajuntaments que celebren les Falles -més de 90 poblacions de la comunitat acullen aquestes festes-, amb col·lectius socials i culturals, amb partits polítics i amb tot el que vulga aportar documents que als ulls de la Unesco servisquen per a aconseguir aquest reconeixement”.

Així mateix, el 9 de març de 2012, el Consell de Patrimoni Històric es va reunir a Tarragona i va seleccionar la candidatura de les Falles perquè el Govern de l’Estat espanyol la presentara davant la Unesco.

Per la seua banda, la consellera de Cultura, María José Català, va expressar, després de conèixer la notícia, que les Falles “poden i han de” ser Patrimoni de la Humanitat. De la mateixa forma, el cap del Consell, Alberto Fabra, ha expressat el seu suport a la candidatura per la “màgia” d’unes festes” en les quals, gràcies al treball conjunt de moltes persones, “tothom cap” i fan que la ciutat de València “es quede xicoteta”.

Comparteix

Icona de pantalla completa