Diari La Veu del País Valencià
Puig demanarà a Sánchez que concrete quan estarà preparat el nou model de finançament

El president de la Generalitat, Ximo Puig, demanarà a Pedro Sánchez en la reunió que mantindran aquest divendres que “es concrete més” el “nou temps” i la “nova atmosfera” que l’executiu està mostrant amb el finançament autonòmic. A més, Puig ha manifestat en la seua visita al Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat que la trobada d’aquest divendres, que se celebrarà a Castelló de la Plana, serà una reunió “preparatòria” de la reunió “formal” que es produirà el mes de setembre a la Moncloa.

Puig ha afirmat que plantejarà al president espanyol qüestions que “ja sap” perquè les han parlades telefònicament, com la preocupació dels valencians per la situació del finançament i la “discriminació” que han patit durant anys. A més, li demanarà que es concrete més el “nou tarannà” de l’executiu en aquesta matèria, encara que ha qualificat de “molt positiu” que s’haja fet un repartiment del dèficit “absolutament i radicalment diferent” a com es feia, en el qual les autonomies tenen més part i, per tant, tindran uns recursos amb els quals ara no comptaven.

“També s’ha obert directament la via de la reestructuració, de la condonació i de la mutualització del deute, que per a nosaltres és un element fonamental”, ha agregat Puig, que ha tornat a lamentar les paraules del seu homòleg gallec, Alberto Núñez Feijóo, en les quals afirmava que perdonar deute és “una immoralitat”.

“El que és una immoralitat és mantindre l’estat de desigualtat que vivim a Espanya entre els ciutadans”, ha insistit el president i ha afegit que aplaudeixen que el govern de l’Estat espanyol “òbriga el tema del deute històric” i ha assegurat que els valencians insistiran en allò que els “correspon”.

Respecte al Consell de Política Fiscal i Financera, Puig ha manifestat que cal “començar a obrir portes en una situació absolutament tancada”, després de sis anys en els quals “no hi ha hagut cap possibilitat de parlar del que és fonamental: del canvi de model i de les accions transitòries” i immediates fins que es reforme.

Per a Puig és necessari continuar el treball elaborat pels experts per al nou sistema de finançament, el qual ha de garantir als valencians “la igualtat d’oportunitats” i que l’economia, el treball i les possibilitats de benestar social tinguen “tota la fortalesa”.

El president ha destacat que, malgrat que cada any els valencians han deixat de rebre 2.500 milions d’euros entre inversions i finançament, la societat valenciana “ha anat avant i està fent bé les coses” però necessita el que li correspon, “per justícia i perquè és evident que viurem molt millor”.

Comparteix

Icona de pantalla completa