Diari La Veu del País Valencià
Tres investigats per les agressions del 9 d’Octubre neguen al jutge haver-hi participat malgrat que les imatges els delaten

La brutalitat de les imatges va ser tal que la presentadora del programa Más vale tarde de La Sexta va demanar perdó als telespectadors quan emetia en directe les agressions a periodistes i participants a la manifestació del 9 d’octubre de 2017 perpetrades pels contramanifestants feixistes. Malgrat les imatges que van gravar periodistes i van immortalitzar els fotoperiodistes assistents a l’acte i que es van publicar en mitjans com Diari La Veu, aquest dijous tres dels 17 detinguts per aquestos fets van negar les agressions davant el titular del jutjat numero 15 de València.

Tots tres van negar davant del jutge haver participat en les agressions. El principal detingut, conegut per la seua trajectòria delictiva lligada a grups violents d’ultradreta, com els Yomus, és Vicente Estruch ‘El Alfarrasí’, conegut així pel gentilici del seu poble. De nou, igual com en la seua primera presència davant del jutge del passat 1 de desembre, es va negar a declarar. És més, va dedicar unes paraules als periodistes que esperaven a la porta de la Ciutat de la Justícia titllant-los de “pesats” al temps que els deia: “No sóc jo. ¿No veieu que no sóc jo?”.

‘El Alfarrasí’ és un vell conegut de la policia i líder dels Yomus, grup d’ultradreta d’aficionats del València Club de Futbol. En gener de 1992, l’aleshores entrenador del club de Mestalla Guus Hiddink va plantar cara als grupuscles feixistes i va exigir que es retirara la bandera amb l’esvàstica nazi de les grades de Mestalla. Era ja una imatge tradicional. I el club no només ho consentia, també els mimava… El passat 9 d’octubre, el destacat membre dels Yomus va utilitzar un pal com a arma contra els manifestants del 9 d’Octubre.

També van negar l’evidència i les imatges gravades que hem vist a totes les televisions i mitjans de comunicació els altres dos investigats. És més, amb tanta foto, el jutge n’ha reconegut un d’ells durant l’interrogatori pels tatuatges que portava quan ha insistit que no era ell el de les imatges. Un d’ells, que va ser detingut al tramvia, porta a l’esquena més de 20 detencions policials i mesos després també va participar en altres agressions, segons informen fonts properes al cas. El tercer investigat, conegut com ‘Sargues’, és un vell militant del quasi desaparegut moviment blaver, membre del partit Avant Albal, com ell mateix va reconéixer davant del jutge. Ambdós van declarar a les preguntes del jutge i de les seues defenses.

Respecte a aquest veí d’Albal, llaurador, el seu testimoni és el d’un pacífic pare de família que va anar pel matí a veure la Processó Cívica del 9 d’Octubre. Anava amb el seu fill, igual com feia ell amb son pare des que era menut. Ha negat que sabera que hi havia una manifestació per la vesprada convocada per la Comissió 9 d’Octubre: “Jo vaig a la meua”, li va dir al jutge.

Es va quedar a dinar al carrer les Barques i, per la vesprada, sembla que s’ho va trobar de casualitat quan es va encaminar cap on tenia el cotxe aparcat. Res més lluny, quan a l’interrogatori el van posar en evidència en preguntar-li on havia dinat i on tenia el cotxe. De la cafeteria al carrer les Barques fins al cotxe, a l’Albereda, no calia passar per la plaça Sant Agustí.

Després de la seua incongruència, va canviar la seua declaració dient que va anar a acompanyar uns amics al tren. Pel camí, va escridassar un home que li feia fotos perquè portava un megàfon i una pancarta amb escrits que deien “veritats”, segons el seu relat. Sense saber que era qui li feia fotos era periodista, li va demanar cridant que no el retratara i li va pegar una manotada per a abaixar-li el mòbil amb què l’estava gravant. Aquest “home” és el periodista Miquel Ramos i la “manotada” va ser una agressió gravada i denunciada en primer lloc al seu compte de Twitter i després davant la Policia.

Aquella nit hi van haver tan sols tres detencions i l’aleshores delegat del govern espanyol, Juan Carlos Moragues, del Partit Popular, no va actuar fins que les imatges es van veure per tots els programes de televisió i la Fiscalia va obrir diligències d’ofici. L’escàndol va ser tal que Moragues va ser acusat de no haver ordenat a la Policia que actuara mitjançant la identificació dels agressors que van apallissar periodistes i participants de la manifestació. El moviment ciutadà que es va desplegar per a demanar imatges de les agressions per a denunciar va portar fins als actuals 17 investigats pel jutge.

Comparteix

Icona de pantalla completa