Diari La Veu del País Valencià
CCOO denuncia que un 36% dels 248 municipis amb Policia Local podria suprimir el servei
RedactaVeu / Europa Press / València

El sindicat CCOO PV ha advertit en un comunicat de la privatització de l’àmbit públic amb l’aprovació de la nova llei, en la qual es contempla les empreses privades com “corresponsables” de la seguretat pública.

La Federació de Serveis a la Ciutadania de la central alerta de “la mercantilització del dret a la seguretat i de l’abandó dels requisits constitucionals bàsics -independència, imparcialitat, universalitat, no arbitrarietat-” que comporta aquesta norma.

Aquesta nova llei substituirà l’actual, en vigor des del 1992, i serà el “complement indispensable de l’avantprojecte de Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa”, explica el sindicat.

L’articulat de la nova norma contempla, per exemple, que els vigilants de seguretat podran patrullar per les vies públiques “amb l’autorització pertinent, per a complementar les funcions de les forces i cossos de seguretat i dels guardes rurals”.

Per a CCOO, “el més preocupant de la Llei segueix en peus”, ja que les empreses privades de seguretat “són considerades corresponsables de la seguretat i podran assumir el 80 per cent de les funcions que corresponen a una policia administrativa: infraccions administratives i sancions, i no solament en l’àmbit local”.

“Les possibilitats de privatització d’un dret constitucional a la seguretat pública es multipliquen, per efecte de la desaparició dels serveis municipals provocats per Reforma de l’Administració Local”, afegeixen.

Al País Valencià, dels 248 municipis amb Policia Local, “aproximadament en un 36 per cent s’hi corre el risc que els ajuntaments opten per la dissolució o supressió dels serveis públics, al no tenir obligació de prestar el servei, ni la competència en matèria de seguretat en els espais públics retirada recentment per la nova Llei de Règim Local”, reitera.

El sindicat recorda que l’Estat espanyol té “el menor índex de criminalitat d’Europa i la major cobertura de la seguretat pública mitjançant funcionaris de cossos i forces de seguretat”.

“La nostra Constitució estipula que qui garanteix el lliure exercici de drets i llibertats de la ciutadania són les forces i cossos de seguretat, per la qual cosa la Llei de Seguretat Privada va en detriment de la qualitat democràtica, i suposarà un desemborsament econòmic totalment innecessari”, conclou el sindicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa