Diari La Veu del País Valencià
Esquerra guanyaria les eleccions al Parlament de Catalunya i superaria Ciutadans i JxCat

El darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió atribueix a Esquerra Republicana (ERC) una sobrada victòria en les eleccions al Parlament, passant per davant de Ciutadans (Cs) i Junts per Catalunya (JxCat), que en les darreres enquestes lideraven la intenció de vot. Així, segons les dades fetes públiques aquest divendres, ERC aconseguiria entre 35 i 37 escons, uns quants més dels 32 que té actualment i que els 30-32 que li atorgava l’anterior baròmetre del CEO fet a l’abril passat.

En segona posició quedaria Cs, que passaria dels 36 diputats que té ara a obtindre’n 29-30, quatre menys que els que li assignava la darrera enquesta. A la tercera posició cauria JxCat, que es quedaria amb 27-29, entre cinc i set escons menys que els que té ara i tres menys que al sondeig d’abril. Per la seua part, el PSC veu com l’efecte Pedro Sánchez arribant a la Moncloa els atorga una certa recuperació i obtindria 19-21 escons, entre dos i quatre més que els que té ara i sis més que el resultat de l’últim baròmetre. Qui també pujaria molt és la CUP, que passaria dels 4 diputats actuals a tindre’n 8 i 10, un resultat semblant al de l’última enquesta. CatECP també n’aconseguiria entre 8 i 10 –ara en té 8– i el PPC es quedaria amb un resultat molt semblant a l’actual, tenint entre 3 i 4 diputats.

El director del CEO, Jordi Argelaguet, assegura que l’increment de suport a ERC ve donat, sobretot, per un transvassament de vots provinents de JxCat. Segons ell, a més, això podria respondre a que “Carles Puigdemont ha tingut uns mesos de menys presència mediàtica”. Argelaguet també atribueix la pujada d’escons del PSC a l’efecte Pedro Sánchez. I és que l’arribada a la Moncloa ha creat “una atmosfera més favorable” per a tots els socialistes.

Junqueras és el líder més ben valorat i Torra suspén

Més enllà de la prospecció electoral, el baròmetre del CEO aquest juny torna a demanar als enquestats que valoren els líders polítics catalans. Així, el que millor puntuació aconsegueix és el president d’ERC, Oriol Junqueras, amb un 6,16 de nota, seguit pel seu successor a la vicepresidència de la Generalitat, el també republicà Pere Aragonès (5,49). El diputat de la CUP Carles Riera, amb un 5,44; el líder de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech, amb un 5,14, i l’expresident Carles Puigdemont, amb un 5,01, són els següents al rànquing.

Es dóna la circumstància que la primera vegada que es pregunta per la valoració a l’actual president de la Generalitat, Quim Torra, la seua nota no supera l’aprovat i suspén amb un 4,89. De fet, aconsegueix la mateixa puntuació que la ministra de Política Territorial, la socialista Meritxell Batet, i es queden molt a prop de la portaveu dels comuns, Elisenda Alamany (4,82), i del líder del PSC, Miquel Iceta (4,17).

Per la cua, es queden la líder de Cs, Inés Arrimadas, que aconsegueix un 2,57 de nota; la seua homòloga a l’Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías (2,06), i el president del PPC, Xavier García Albiol (1,52).

Comparteix

Icona de pantalla completa