Diari La Veu del País Valencià
‘Cas Gürtel’: TSJ valencià demana a Les Corts que acrediten la renúncia de Martínez
RedactaVeu / Europa Press / València

Així ho ha indicat aquest divendres en un comunicat el Tribunal Superior de Justícia valencià, davant les informacions sobre la renúncia a l’escó de Martínez, que era l’única diputada autonòmica que romania processada en la peça 3, en la qual s’han investigat suposades irregularitats en contractacions de la fira Fitur entre els anys 2005 i 2009 i el judici dels quals estava previst que arrancara el pròxim 31 de març en el TSJ valencià.

A partir d’aquest moment, segons el TSJ, la secretaria de la sala sol·licitarà a la Mesa de les Corts que acredite la situació de Milagrosa Martínez; una vegada es reba oficialment l’acreditació que ja no és diputada, la sala donarà trasllat a les parts i oportunitat de sentir-les en “termini màxim” que no excedirà els tres dies. Posteriorment, dictarà un acte en què es reconeix “sense competències” sobre l’assumpte al no haver-hi aforat i pel qual remet la causa a l’òrgan que, després d’estudiar “detingudament”, considere competent.

Segons fonts de l’alt tribunal valencià, una de les possibilitats que es plantegen és la remissió d’aquesta part de la causa a l’Audiència Nacional, que va ser l’òrgan que en el seu moment la va enviar al TSJ valencià davant la implicació d’aforats, en aquell moment, Milagrosa Martínez i la que també fóra exconsellera Angélica Such, que ja va renunciar en el seu moment a l’escó. No obstant açò, també podria remetre’s a l’Audiència provincial.

11 anys de presó i 34 d’inhabilitació

L’alcaldessa de Novelda, exconsellera de Turisme i expresidenta de les Corts Valencianes, ara ja exdiputada, s’enfronta a una pena d’11 anys de presó i 34 d’inhabilitació per a ocupació o càrrec públic per la peça 3 del ‘cas Gürtel’.

Al costat de Milagrosa Martínez també estan processades en aquesta peça del cas –en total hi ha sis– altres 12 persones: la també exconsellera de Turisme Angélica Such (qui ja va abandonar el seu escó); Rafael Betoret, excap de Gabinet de la Conselleria de Turisme; Isaac Vidal, excap de l’àrea de Mercats i Comunicació de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT); Jorge Guarro, cap del servei de Promoció de l’agència i Ana Grau coordinadora de fires de l’AVT; Juan Bover, cap de servei d’Infraestructures Turístiques de la Generalitat; Álvaro Pérez, Pablo Crespo, Cándido Herrero i Francisco Correa –ambdós considerats presumptes capitosts de la trama-; Isabel Jordán, exadministradora d’empreses de la trama; i Mónica Magariños, exempleada de les mateixes entitats.

Delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i suborn

Fiscalia Anticorrupció sol·licita una pena d’11 anys de presó i 34 d’inhabilitació per a ella per presumpta prevaricació, malversació de cabals públics i un delicte de suborn.

El PSPV, que exerceix d’acusació popular, varia les penes pel que fa al ministeri públic i demana entre sis i 11 anys de presó per a Martínez, i entre 27 i 37 anys d’inhabilitació, així com el pagament d’una multa de quasi huit milions d’euros.

Milagrosa Martínez va resultar processada en aquesta peça per adjudicacions realitzades per l’AVT, entitat pública de la Generalitat, a la mercantil Orange Market -i altres societats vinculades-, que s’encarregava d’organitzar i realitzar la major part d’actes del PP valencià. Les adjudicacions van ser contractes relatius a Fitur entre 2005 i 2009, i altres contractes menors.

La trama va aconseguir els contractes de Fitur de 2005 a 2007, quan era consellera Milagrosa Martínez; i els de 2008 a 2009, quan ho era Angélica Such. Al costat d’aquests contractes, també es van pactar uns altres com l’esmorzar Ifema, altres quatre fires més -TCV Valencia, Expovacaciones Bilbao, STIC Barcelona i Intur Valladolid-; Exporural; i adjudicacions de les Conselleries de Territori i Habitatge i Infraestructures i Transports en ocasió de la contractació del disseny i muntatge de sengles estands en Fitur 2005 a societats vinculades a Orange Market.

Per a aconseguir les adjudicacions, els empresaris acusats en el procediment van elaborar un esborrany de criteris d’adjudicació d’uns plecs de contractació que pogueren resultar-los favorables, i destacava el tractar de reduir la valoració econòmica i augmentar els criteris subjectius. I així es va fer any rere any.

Així mateix, Fiscalia manté que la trama va regalar a Martínez un rellotge per valor de 2.400 euros, així com altres articles per Nadal. Respecte a aquest rellotge, el ministeri públic va sol·licitar en el seu escrit de qualificació que es decretara o acordara la confiscació de qualsevol altre bé propietat de la mateixa per un valor equivalent.

Comparteix

Icona de pantalla completa