Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol amenaça al transvasament del Tajo-Segura

La ministra de transició ecològica, Teresa Ribera, nega que existisquen conques deficitàries

Les primeres decisions del govern espanyol han obert una nova escletxa entre l’executiu central de Pedro Sánchez i el PSPV. Ximo Puig ha eixit a desmentir públicament la nova ministra socialista de transició ecològica, Teresa Ribera, qui va afirmar en una entrevista al diari El País: “Durant molts anys hem tingut davant el mite del dèficit hídric, quan en realitat no hi ha conques deficitàries ni excedents, perquè cada conca té el propi de cadascuna”. En aquest article Ribera afirma que el transvasament del Segura té data de caducitat.

El dèficit hídric és una situació en la qual una conca hídrica no té prou cabal d’aigua per a fer front a la demanda hídrica. La conca del Segura produeix, mitjançant l’agricultura d’explotació de l’aigua transvasada, el 2,8% del PIB espanyol i al voltant de 1.268 milions d’euros, aproximadament 100.000 llocs de treball i el suport econòmic de centenars de milers de persones en una de les no massa zones rurals altament poblades de la geografia ibèrica.

És un fet científicament estudiat no només a l’Estat sinó a escala internacional, també en zones geogràfiques àmplies exposades a l’escalfament global. A Espanya, el balanç hídric el calcula l’Agència Estatal de Meteorologia amb els criteris de la UNESCO; mitjançant l’equació del balanç hídric que indica els valors relatius d’entrada i eixida de flux i la variació del volum d’aigua emmagatzemada en la zona o massa d’aigua.

En general, les entrades en l’equació del balanç hídric comprenen la precipitació realment rebuda en la superfície del sòl i les aigües superficials i subterrànies rebudes dins de la conca o masses d’aigua rebudes des de fora. Les eixides en l’equació inclouen l’evaporació des de la superfície de la massa d’aigua i l’eixida de corrents d’aigua superficial i subterrània des de la conca o massa d’aigua considerada. Quan les entrades superen les eixides, el volum d’aigua emmagatzemada augmenta; quan ocorre el contrari, disminueix.

S’ha intentat fer servir com a alternativa aigua dessalada però els problemes que ofereix aquesta és que és aigua més cara amb una qualitat insuficient per a mantenir els regadius i per aquesta raó pot ser més contaminant pels seus processos químics i es barreja en la pràctica amb aigua del transvasament per poder recórrer al seu ús. La Generalitat Valenciana i la Regió de Múrcia demanen a la ministra que corregisca el seu posicionament.

El partit socialista s’ha caracteritzat per defensar tradicionalment dues postures contradictòries en la gestió del Tajo-Segura, la del partit socialista de Castella-la Manxa en contra de la seua existència i la del partit socialista de Múrcia i el Baix Segura a favor. La ministra Ribera és més propera al punt de vista dels socialistes manxecs, cosa que ha fet esclatar la preocupació entre els agricultors del Baix Segura i els mateixos regidors i alcaldes del PSPV. El darrer 19 de juliol es van reunir a Rojals per a mostrar la seua preocupació davant d’aquestes declaracions. La responsable de l’aigua del PSPV, Rosa Guillen, va afirmar que no renunciarien al transvasament i han demanat una reunió amb la ministra.

Comparteix

Icona de pantalla completa