Diari La Veu del País Valencià
Més de 260.000 menors de 16 anys estan en risc de pobresa o exclusió social

Més de 260.000 menors de 16 anys es troben en risc de pobresa o exclusió social, la qual cosa suposa un 33,1% del total de xiquets del País Valencià, segons les últimes dades publicades per l’Institut Valencià d’Estadística (IVE). Aquestes dades, a més, mostren que existeix una diferència de més de set punts respecte del total de la població, que compta amb una taxa de risc de pobresa o exclusió social del 22,9%, “la qual cosa converteix els xiquets i xiquetes de la Comunitat Valenciana en el col·lectiu més vulnerable”, afirmen des de Save the Children en un comunicat.

Un altre aspecte que cal tindre en compte és l’augment del nombre de menors de 16 anys que es troben en aquesta situació”, afegeix l’organització. El percentatge de menors en risc de pobresa o exclusió social va passar del 29% en 2016 al 33,1% en 2017, la qual cosa suposa una diferència de més de quatre punts percentuals.

Per demarcacions, Alacant és la que pitjors dades presenta, amb un 37,1% dels menors de 16 anys en risc de pobresa, seguida de Castelló, amb un 30,9%, i València, on la xifra se situa en un 30,7%. Pel que fa a les comarques, la Marina Alta i el Baix Segura són les que presenten una taxa de risc de pobresa i exclusió social més elevada, amb un 46,4% i un 43,5% respectivament, mentre que l’Alcoià i els Ports, amb un 23,9% i un 24,4% respectivament, són les que reflecteixen unes taxes més baixes.

La ciutat de València és on es concentren el nombre més gran d’infants en risc de pobresa o exclusió social de tot el País Valencià, amb vora 37.000 menors que viuen en aquesta situació, la qual cosa suposa el 31,6% del total. “A més, la pobresa urbana és especialment preocupant perquè l’accés a béns o serveis bàsics és sempre més car que en un entorn no urbà, com ara els lloguers, el transport i les activitats d’oci, lúdiques o culturals”, expliquen des de l’organització.

A més, el País Valencià compta amb una taxa de privació material severa infantil d’un 8,1%, la qual cosa suposa que 65.000 xiquets es troben en aquesta situació. “Aquestes famílies tenen unes condicions de vida molt difícils i, a causa de l’escassetat de recursos econòmics, en moltes ocasions no es poden permetre menjar carn o proteïnes de forma regular, una rentadora, un telèfon o anar-se’n de vacances”, denuncien des de Save the Children.

Difultats per a menjar quan tanquen els menjadors escolars

El responsable de Save the Children al País Valencià, Rodrigo Hernández, ha assegurat que la situació d’aquestos xiquets i adolescents “es fa més difícil encara durant l’estiu, ja que moltes famílies que es troben en risc de pobresa i exclusió social tenen dificultats per a proporcionar una alimentació adequada als seus fills en aquesta època en què els menjadors escolars estan tancats”. Hernández ha afirmat també que moltes d’aquestes famílies “no poden pagar cap tipus d’activitat extraescolar o d’oci per als seus fills, per la qual cosa aquestos se senten discriminats per no poder gaudir de les seues vacances com altres xiquets i xiquetes de la seua edat”.

Hernández lamenta que “malgrat que en els últims anys s’han produït avanços en matèria legislativa i pressupostària per a lluita contra la pobresa i ajudar als col·lectius més empobrits, com és la Renda Valenciana d’Inclusió o la futura aprovació de les Lleis d’Infància o de Serveis Socials, això encara no es reflecteix en les estadístiques”.

“És necessari que el Consell continue impulsant polítiques públiques que posen el focus en la infància més vulnerable, que se seguisquen incrementant de manera sostinguda les partides destinades a lluitar contra la pobresa infantil i que la inversió es destine a mesures eficaces que tinguen un impacte directe en les famílies”, afirma el responsable de Save the Chidren i afegeix que “d’aquesta forma es garantiria el compliment dels drets dels xiquets i xiquetes de la nostra comunitat i podríem veure un canvi en les estadístiques i en la situació dels xiquets i xiquetes més vulnerables de la Comunitat Valenciana en un futur pròxim”.

Comparteix

Icona de pantalla completa