Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València pintarà sobre l’obra d’Elías Taño per a etejar el mur dels atacs que ha patit

L’Ajuntament de València repintarà el mur de Jesuïtes sobre el qual l’artista Elías Taño va realitzar una obra dedicada als joves d’Altsasu i a “tots els presos polítics”, després que el mural haja quedat deteriorat per les múltiples pintades que s’han fet sobre ell. D’aquesta manera, el consistori pintarà pròximament el mur de Jesuïtes, fet que suposa l’eliminació de l’obra de Taño, “per a netejar-lo de totes les pintades que s’han fet”, han confirmat a Europa Press fonts municipals.

L’artista Elías Taño va pintar aquest diumenge, 22 de juliol, a València junt amb un grup d’unes quaranta persones un mural en homenatge a tots els presos polítics del món. Des de primera hora del matí, unes 40 persones van acudir a pintar el mural dissenyat per l’artista; entre ells, alguns familiars dels joves d’Altsasu empresonats per, suposadament, agredir uns guàrdies civils (Fotogaleria). L’obra substitueix el mural del barri del Carme que una de les concessionàries de neteja va esborrar en juny sense consulta prèvia. En assabentar-se, l’Ajuntament de València va oferir un espai en blanc a l’artista perquè pintara un nou mural a la ciutat.

Només dotze hores després d’estar acabat el mural, ja va patir dos atacs vandàlics; el segon, perpetrat a plena llum del dia. Si bé els primers dos atacs no van ser reivindicats per ningú, el tercer, patit la matinada de dimarts, apuntava clarament al moviment blaver com a responsable. Pràcticament tot el disseny del mur que dóna al Passeig de la Petxina està tacat de pintura negra malgrat que hi ha uns metres on els autors van emprar pintura blanca per a escriure “catalanisme és terrorisme”. La proclama, acompanyada de les inicials ‘R.V.’ (en al·lusió a Regne de Valéncia –tal com ells ho escriuen–), va firmada pel Grup d’Acció Valencianista (GAV). Entre altres pintades que s’atribueix el GAV es pot llegir a les parets: “Som valencians mai catalans” o “llibertat al Regne de Valencia”. També hi ha pintades de la Falange de las JONS.

L’últim atac va ser aquest dimarts a primera hora de la vesprada, quan un grup liderat per García Sentandreu va tractar d’esborrar per complet el mural d’Elías Taño. En aquest grup també destacava la presència del líder del partit ultradretà España 2000, José Luis Roberto, així com de simpatitzants d’aquesta formació, del GAV i de Defenem Valéncia (Fotogaleria).

Comparteix

Icona de pantalla completa