Diari La Veu del País Valencià
Les Corts no convocaran la diputació permanent per a tractar l’infrafinançament i el decret del valencià a l’administració

PSPV, Podem i Compromís han acordat aquest dijous en la Junta de Síndics no convocar la diputació permanent de les Corts, tal com sol·licitava el PPCV, per a abordar la reforma del model de finançament i l’anul·lació parcial del decret d’ús del valencià a les administracions. Tal com han explicat els síndics de cadascun dels partits d’esquerres. veuen “important” analitzar aquestes dues qüestions però no “urgent” ni “justificat” per a reunir la diputació permanent de les Corts.

“Tot i que són assumptes importants no suposen una urgència que justifique la convocatòria d’una diputació permanent, tal com recull el seu reglament. El model de finançament no és una matèria que estiga poc tractada en aquesta institució”, ha manifestat el síndic de Compromís, Fran Ferri, als mitjans després de la reunió dels portaveus.

La sol·licitud de convocar la diputació permanent la va demanar el PPCV i ha comptat amb el vot favorable de Ciutadans. Els dos partits de l’oposició requerien la compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè explicara en quin punt es troben les negociacions del nou model de finançament i també la del conseller d’Educació, Vicent Marzà, en referència a la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià, que deixa en un punt mort el decret del valencià.

“No entenem per què no es dóna una resposta immediata a quina és l’estratègia d’Educació després del colp del TSJ. Jo no entenc com Marzà encara continua a Campanar; jo no hauria suportat ni el primer assalt. Els que venien a canviar la política lingüística estan veient com les seues idees no coincideixen amb el marc jurídic del nostre país”, ha denunciat la portaveu adjunta popular María José Català.

Així mateix, Català ha criticat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, vinga a Castelló al Festival Internacional de Benicàssim (FIB) i no a resoldre assumptes que “preocupen” tota la societat valenciana.

“La sentència no és ferma i està recorreguda”

El portaveu dels socialistes, Manolo Mata, ha afirmat sense pèls en la llengua que el rebuig a la convocatòria de la diputació permanent es fa “per tradició”. “Per aquestes dates es demana al govern la diputació permanent amb qualsevol excusa”, ha indicat i, a més, ha matisat que la sentència del decret del valencià encara “no és ferma” i que ja està recorreguda. Respecte a l’infrafinançament del País Valencià ha assegurat que l’executiu de l’Estat farà “un esforç” abans de 2020 per a capgirar aquesta situació.

Comparteix

Icona de pantalla completa