Diari La Veu del País Valencià
El nou Puerto Mediterráneo, un projecte pactat amb tot el món excepte amb les conselleries

L’empresa britànica Intu Eurofunds va presentar aquest dijous el seu nou projecte per al macrocentre comercial Puerto Mediterráneo, projectat al terme municipal de Paterna (l’Horta Oest). El projecte inicial, rebutjat perquè no complia alguns requeriments legals, canvia de nom i ara passa a denominar-se Intu Mediterrani, tot i que en essència continua sent el mateix. El principal canvi: la reducció del 25% de la superfície per a tractar d’adaptar-se a les exigències de la Generalitat i aconseguir fer realitat el macrocentre comercial i d’oci, que ocuparia un bon terreny del paratge municipal protegit de La Mola.

Ara Puerto Mediterráneo deixa enrere la marca –lligada d’alguna manera a la polèmica, donades les discrepàncies polítiques i tècniques sorgides al voltant del projecte– i es presenta amb el nou nom d’Intu Mediterrani. Es tracta d’un gran espai comercial i d’oci que pretén ser el primer barri intel·ligent de Paterna i que albergarà botigues, restaurants i cafeteries, un cine a l’aire lliure, un rocòdrom, una nòria i, fins i tot, un llac amb barquetes per a passejar-se.

L’espai d’oci, que generarà 3.000 ocupacions durant les obres i 5.000 llocs de treball una vegada operatiu segons les previsions dels promotors, s’ha topat els darrers mesos amb l’oposició del govern del Botànic, avalada per nombrosos estudis que asseguraven que el projecte no complia les exigències mediambientals requerides. Un dels problemes principals era que la creació del projecte requeria una utilització d’aigua excessiva i, a més, no estava suficientment separada de l’autovia CV-35. Segons l’informe de carreteres, el complex havia d’estar separat per 100 metres o més de l’autovia i el projecte inicial se situava a una distància de 50 metres.

Tots aquestos impediments s’emmarcaven en el fet que Intu Eurofunds volia –i vol– situar el complex al paratge natural municipal de La Mola, un pulmó natural per a més de 45 municipis i que va ser un dels escenaris més durs de la Guerra Civil al País Valencià. Entre les seues hectàrees es troben les restes de la trinxera coneguda com a línia XYZ. També fou l’escenari de l’afusellament de més de 2.000 persones del bàndol republicà. Així, un dels problemes principals amb què es va trobar Intu va ser que els accessos que volia construir danyaven part d’aquest paratge.

El macrocentre comptarà amb un llac, cafeteries i diversos espais d’oci. / INTU

Segons va defendre el promotor d’Intu, Salvador Arenere, el projecte actual, adaptat per a salvar els inconvenients que plantejava l’antic Puerto Mediterráneo, “s’ha parlat amb tot el món”. No obstant això, fonts de la Generalitat consultades per Diari La Veu asseguren que el Consell encara no té sobre la taula els detalls del nou projecte, de manera que eviten fer de moment qualsevol valoració.

El paper de l’ambaixador britànic, Simon Manley, va ser fonamental per a donar un impuls a la inversió, bloquejat per les deficiències detectades per les distintes conselleries implicades –Habitatge, Economia i Medi Ambient– en la primera proposta presentada al Consell. En la visita de Manley a València el passat 9 de febrer, l’ambaixador britànic va traslladar al president de la Generalitat, Ximo Puig, el seu suport als promotors del centre. Dies després de la visita, Puig va assegurar que “qualsevol projecte que complisca la normativa tindrà el suport de la Generalitat”. Aquest va ser el primer pas per a la reactivació del projecte. Unes declaracions a les quals li van seguir altres de la vicepresidenta Mónica Oltra i del conseller d’Economia, Rafa Climent. Unes paraules que cobraven especial sentit donat el rebuig inicial de Compromís a aquest tipus d’inversions en macrocentres comercials.

Cal recordar que l’afer de Puerto Mediterráneo va generar tensió entre el PSPV i Compromís per la disparitat de criteris sobre la conveniència d’aquest centre comercial, unes diferències que es van anar reduint a poc a poc després de les declaracions d’Oltra i Climent.

Un projecte que “compleix àmpliament la legalitat”

Després d’aquestes declaracions, Intu va agafar el guant i ha presentat un projecte que, segons asseguren, compleix totes les exigències legals. A més, afirmen que la proposta, presentada dijous a Paterna, ha sigut parlada “amb tot el món” i recull “suggeriments” dels actors implicats. El nou pla presentat inclou un projecte de sostenibilitat i diverses àrees verdes, a més de la reducció d’un 25% de l’espai construït, modificacions amb les quals Intu vol aconseguir el vistiplau de la Generalitat.

De fet, en la presentació estaven presents l’alcalde de Paterna i ferm defensor del projecte, Juan Antonio Sagredo (PSPV); Nuria Campos, tinent d’alcalde d’Infraestructures i Seguretat; José Manuel Mora, regidor d’Educació, Esports i Joventut; Jorge Ibáñez, portaveu de Ciutadans a l’ajuntament de Paterna; María Villajos, portaveu municipal del PPCV; els regidors no adscrits Maria Ángeles Salvador i Juan Sánchez Mancebo, i diversos representants dels empresaris, de la societat civil i sindicats.

Malgrat que des d’Intu asseguren que tenen “la màxima voluntat de col·laboració amb tot el món” i que el projecte presentat aquest dijous és “fruit del diàleg amb les administracions; grups i partits locals; sindicats i empreses”, les oposicions al complex –presentat dijous al matí a l’Ajuntament– han arribat inclús abans de la presentació. Des del món polític però també des del món ecologista, amb qui el projecte no ha sigut consensuat.

Compromís per Paterna, que dirigeix la regidoria d’Urbanisme de la localitat, ha expressat el seu “enèrgic rebuig” al nou projecte de Puerto Mediterráneo. “Mai no es requalificarà ni un pam de sòl rústic per a posar en marxa un megacentre comercial més d’aquestes característiques”, va subratllar la coalició en un comunicat. El grup municipal, soci de govern del PSPV, va recordar que Intu Mediterrani “des del seu naixement sempre ha trobat l’oposició per part de Compromís per Paterna pel seu impacte mediambiental negatiu i el greu perjudici que suposaria per al comerç local”.

Tampoc no ha estat d’acord mai amb el projecte el grup municipal de Podem, Paterna Sí Se Puede, que fins i tot va presentar el mes de maig “una alternativa verda” al pla inicial de Puerto Mediterráneo. En nombroses ocasions han mostrat la seua oposició i han clamat per la protecció de La Mola.

Associacions veïnals i ecologistes, en contra

La Coordinadora per la Protecció de Les Moles va afirmar aquest dijous en un comunicat que el nou projecte d’Intu Mediterrani és el “mateix projecte de sempre per molt que ho pinten de verd i d’accessible”. Així, el defineixen com a “insostenible, depredador del territori i una ruïna per a l’economia de la comarca”. La plataforma la integren diferents associacions locals com Paterna Respira, Plataforma La Mola és Nostra i la Volem Verda, Associació de Veïns de la Canyada o Paterna Accessible, així com organitzacions supracomarcals com Acció Ecologista Agró o Per l’Horta.

La coordinadora va recordar el rebuig del ple municipal de Paterna a una moció de suport a Puerto Mediterráneo presentada pel PPCV, que “només va comptar amb el suport dels regidors del PSOE”. La plataforma d’associacions locals va exigir a l’alcalde de la localitat, el socialista Juan Antonio Sagredo, i al promotor del projecte que no “venguen la moto als veïns de Paterna amb un projecte que ja va ser declarat il·legal per la Generalitat”. A més, assenyalen que el primer edil “no està autoritzat a reivindicar el projecte públicament en nom de Paterna, ja que no compta amb l’autorització de la majoria del ple”.

Per als col·lectius de Paterna representats en la coordinadora, “un projecte de les característiques de Puerto Mediterráneo condemnaria el comerç local i augmentaria l’atur en el sector, ja que el mega centre seria incapaç d’absorbir tota l’ocupació que destruiria en l’economia local”. D’altra banda, han criticat com de “perniciós resultaria” Intu Mediterrani “per a diversos barris de Paterna, ja que aïllaria encara més la Lloma Llarga, escanyant-la entre vials; dificultaria les comunicacions entre Mas del Rosari i La Coma amb el centre del poble i deixaria el barri La Pinaeta envoltat per un pàrquing i basses de laminació amb alt risc d’inundabilitat”.

Per als representants de la coordinadora “disposar d’un bosc periurbà de les característiques del que hi ha a Les Moles és un privilegi del qual no pot prescindir la comarca i menys per a instal·lar un macrocentre comercial just en el moment en què aquest model de comerç està en declivi”. “Si el que volem és un centre d’oci, ja el tenim: el paratge natural dels Moles saludable, mediambientalment sostenible, gratuït i que no es basa en el consum exacerbat”, conclouen.

Comparteix

Icona de pantalla completa