Diari La Veu del País Valencià
Ajudes per a renovar els tractors totalment insuficients

RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors considera “molt insuficient” l’import de les ajudes per a la renovació de tractors de més de quinze anys d’antiguitat que ha destinat el Ministeri d’Agricultura a través del Pla Pima Terra.

El Reial decret 147/2014 de 7 de març especifica que l’import total previst en la convocatòria és de cinc milions d’euros, una quantitat amb la qual només es cobriria l’ajuda per a 556 tractors en tot l’Estat, sempre a més en el cas més favorable que s’atorgaren les ajudes màximes de 9.000 euros per tractor.

Aquesta xifra representa menys del 4% de tots els tractors inscrits de més de 16 anys en tot l’Estat (17.231), segons dades del Ministeri d’Agricultura. Només al País Valencià el nombre de tractors amb més de quinze anys d’antiguitat -i susceptibles per tant d’acollir-se a les ajudes- és de 912.

El Reial decret de 2014 només estableix la quantia base de l’ajuda en 70 euros per cavall de vapor (CV) i únicament es pot incrementar per categoria d’eficiència energètica tipus A (2.000 euros) o B (1.000 euros).

La Unió recorda que l’anterior Reial decret de 2010 per a la renovació de tractors i una altra maquinària agrícola establia la quantia base de l’ajuda en 80 euros per CV, i s’incrementava, entre altres supòsits, en 35 euros per CV en el cas de titulars d’una explotació agrària prioritària; en 25 euros per CV per ser agricultor jove i presentar les sol·licituds d’ajuda durant el procés de la primera instal·lació o en els cinc anys següents, i en 10 euros per CV en el cas de ser una explotació situada en zona de muntanya.

També assenyala que en anteriors convocatòries d’ajudes per a renovació de tractors es fixaven un conjunt de criteris amb una valoració per punts (cooperativa de maquinària, agricultor jove, dones agricultores), mentre que el Reial decret d’enguany preveu que les ajudes es concediran per rigorós ordre de presentació en el sistema electrònic de gestió, fins a esgotar els fons econòmics que es destinen.

El mecanisme de sol·licitud a més és complex i la mesura no ha sigut discutida ni negociada amb el sector per a cercar mitjans més adequats per a arribar als agricultors. Els agricultors que desitgen acollir-se a les ajudes per a la renovació dels seus tractors de més de quinze anys hauran de tramitar-les abans de finals d’enguany a través dels punts de venda que, prèviament, han d’adherir-se al pla PIMA mitjançant un mecanisme telemàtic disposat en el mateix Reial decret que regula les ajudes.

Segons el sindicat, caldrà esperar al fet que els punts de venda que es vulguen adherir ho facen i que es publique la informació de la seua localització perquè els agricultors del País Valencià comproven si hi ha algun pròxim a la seua ubicació per a tramitar l’ajuda. Es tracta d’un procediment poc habitual al qual el sector no està habituat i que podria dificultar l’accés de molts agricultors.

Comparteix

Icona de pantalla completa