Family Duo, el concurs de talents d'À Punt que actualitza el Canta, Canta de Canal 9

El programa serà una de les novetats de la graella durant la tardor de 2018
/ València
29 juliol 2018 01:00h

Fa vint anys que va deixar d'emetre's Canta, canta, l'espai presentat per Maria Abradelo on es convidava a cantar en mode karaoke diversos veïns del poble que visitava el programa de Canal 9. La presentadora madrilenya apareixia cada dia a les xicotetes pantalles entonant i ballant una sintonia en castellà –una adaptació del Bailamé, la rumba catalana que van popularitzar en els anys 80 els Gipsy Kings– com a preàmbul de les actuacions dels artistes anònims que mostraven els seus dots vocàlics davant la mirada entusiasta dels ciutadans que omplien les places. En només tres temporades (de 1996 a 1998) es va convertir en un dels primers èxit de l'anterior televisió pública valenciana. Ara, la nova cadena tractarà de repetir l'èxit amb un nou programa, Family Duo, que actualitza els mecanismes d'aquell primer cercador de talents musicals.

Canal 9 havia inventat el 'telefem' en 1997 amb Tómbola. Aleshores no quedava lloc a la graella per als cantants espontanis que s'atrevien amb el cançoner de radiofórmula. Aquell format primigeni del Canta, Canta que havia llaurat els primers triomfs de Canal 9 va fer un gir en 1999. Als cantants talentosos s'afegia el component sexual en un espai, Calor-Calor, un programa de plató on se seguia el model de karaoke presentat per Abradelo. Però només va durar dues temporades, entre 1999 i 2000.

Huit anys després d'una sequera musical, Canal 9 tornava a optar per la presentadora madrilenya per a fer-se càrrec d'un nou espai musical, El Picú, també un programa de talents per a tota la família que s'emetia cada dia a l'hora de la migdiada. El programa també d'estudi tenia una orquestra que interpretava els temes amb dos cantants. El gran canvi estava en el fet que els concursants ja no havien de demostrar la vàlua vocal, sinó la saviesa sobre les cançons que s'hi executaven. El Picú només va durar una temporada, la de 2008.

La cadena pública va tornar als orígens dels concursos de talents musicals que havien tingut èxit a finals dels 90. Així, en 2010 Canal 9 va tornar a triar Cantem de Cor com a programa estrella per al prime time nocturn del dillun. Abradelo havia desaparegut i la cadena pública optava per cares noves com les d'Òscar Forés i Sabina Garcés, dos periodistes que més tard formarien part de l'equip d'En connexió, que primer presentaria Clara Castelló i, posteriorment, Laura Grande. Cantem de Cor barrejava el concepte de talent show i reality show, on els concursants eren agrupacions corals amateurs –de repertori clàssic, pop, tunes i, fins i tot, rocieros– que interpretaven arranjaments de cançons tradicionals, pop i altres gèneres, on inclús es feien coreografies. Hi havia un jurat integrat per Carme Juan, Sandra Polop, Javier Vila i Carles Chova i cada setmana s'invitava un cantant famós del panorama musical espanyol. La Coral Sant Jaume de Vila-real va ser la guanyadora de Cantem de Cor, un programa que només va tindre una sola edició, la de 2010.

Tres anys després, el govern d'Alberto Fabra va tancar la RTVV i tres anys més tard, en 2016, el govern del Botànic reobria la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, l'organisme que va posar en marxa de nou la radiotelevisió pública. La televisió d'À Punt va començar les emissions el 10 de juny de 2018 amb una graella on els magazins matinals i vespertins omplin bona part de la graella. Durant la propera tardor, la cadena incorporarà nous programes i un d'aquests serà Family Duo. De nou, hi haurà un concurs de talents musicals, en aquest cas produït per FremantleMedia i Lapònia TV, la mateixa empresa que s'ha fet càrrec d'espais similars en cadenes estatals, com ara Got Talent i Factor X.

Family Duo "serveix per a cohesionar" el territori, assegura la seua directora, Melina Rodríguez. "Calia un programa així a À Punt perquè un programa així d'entreteniment no s'havia fet mai" i, a més d'unir, "és una finestra per a la gent que canta en valencià, que isca en televisió perquè fins ara eixia molt poc. Ara els pot servir d'aparador", afegeix. El programa familiar oferirà "entreteniment i diversió, però busquem també les emocions". La diferència respecte a altres espais similars és que en aquest participen duos de la mateixa família. Això, sosté la directora de Family Duo, "li dóna una química especial quan ixen a l'escenari, transmeten, i això arriba, que és el que nosaltres percebem", apunta.

Family Duo arribarà a les pantalles en la tardor disposat a conquerir "tot tipus de públic". / DANIEL GARCÍA-SALA

Els requisits, explica Rodríguez són senzills: els concursants han de ser tàndems de dues persones que han de ser família en qualsevol grau de consanguinitat, on un dels dos ha de cantar, com a mínim, i l'altre pot tocar o ballar, sempre que aporte alguna cosa al resultat artístic. Les llengües en què han cantat els qui s'han presentat als càstings són el castellà, l'anglés i el valencià.

Tenint en compte que la televisió d'À Punt té una antiguitat de poc més de dos mesos, l'afluència de participants als càstings ha sigut molt positiva, destaca Rodríguez. "Hi ha gent que es va assabentar perquè va veure la promoció als magazins de la cadena però nosaltres hem telefonat a cada poble donant a conéixer que hi havia un nou programa d'entreteniment familiar perquè volíem que vinguera gent de tot el territori. I, de fet, ha sigut així", explica satisfeta Melina Rodríguez.

Family Duo arribarà a les pantalles en la tardor disposat a conquerir "tot tipus de públic", sense que l'edat siga cap impediment; és més, "tenim concursants que són xiquets". La intenció és que "tota la família el puga veure tranquil·lament de nit a sa casa" i gaudir d'un "contingut d'emocions" i "que la gent puga empatitzar amb les històries que tenim", raona.

"Family Duo No ridiculitzarà ningú"

Als càstings s'ha presentat gent que és professional, amb discos al mercat, però també gent amateur que ha vist en Family Duo la seua oportunitat. Fins i tot, la participació en el programa ha servit per a retrobar famílies i ha reforçat els vincles, entre altres coses, gràcies a l'assiduïtat amb què els seus membres s'ha reunit per a assajar.

"Hi ha retrobaments familiars, gent que no sabia que eren família", respon Rodríguez mentre recorda un cas d'un duo d'aspirants que desconeixien abans de presentar-se a les audicions que eren cosins. Tots dos cantaven en orquestres diferents i vivien en localitats distintes, fins que un amic va advertir un d'ells que a Instragram havia trobat una cantant amb un cognom similar. El vocalista va mostrar la fotografia a son pare, qui li va reconéixer que els unia un vincle familiar malgrat que ells ho desconegueren, rememorava la directora del programa.

El jurat de Family Duo està integrat per Mari Giner, Carlos Marco, Sandra Cervera i Sergio Alcover. / DANIEL GARCÍA-SALA

Quan finalitzen les audicions, el programa triarà 36 duos que passaran a cantar amb públic, uns espectadors que tindran una funció activa dins de Family Duo, ja que podran votar pels seus favorits per a establir un rànquing. La mecànica seguirà el sistema d'eliminacions a través dels duels fins a arribar a la gran final. En qualsevol cas, el paper del jurat integrat per Carlos Marco, Mari Giner, Sandra Cervera i Sergio Alcover passa per valorar les actuacions "fent crítiques constructives", destaca Rodríguez. "Veurem molts registres" en els participants però "en aquest programa no es ridiculitzarà ningú", sentencia la directora.

Malgrat que la productora de Family Duo també ho és d'altres programes estatals similars on compta amb personatges polèmics i de dubtosa excel·lència artística, com ara Risto Mejide , el programa que emetrà À Punt no vol que l'espai tinga un tarannà groller. Ara bé, adverteix la directora del programa, "si algú canta malament se li dirà que canta malament, però se li argumentarà, perquè el jurat també ha fet molts càstings i els han dit moltes voltes que no". 

El tàndem que guanye el concurs rebrà un premi de 10.000 euros. De moment, la productora del programa no té previst que el guardó vaja més enllà però es mostren convençuts que Family Duo té tots els ingredients per a ser un èxit. Si aconsegueix enganxar els espectadors valencians i esdevé un nou triomf de la cadena –com van suposar altres concursos de talents del passat–, "poden sorgir moltes possibilitats", indica Melina Rodríguez, com ara una gala de Nadal amb els guanyadors.

Entre bambalines, qui va posar veu a Son Goku posa l'accent en la invisibilitat de les dones als festivals i als escenaris. / DANIEL GARCÍA-SALA

Un jurat amb "naturalitat"

Mari Giner és membre de l'històric grup Carraixet, una veu coneguda de l'antiga graella de Canal 9 com a dobladora. Ara, torna a recórrer els passadissos de l'edifici de Burjassot entre candidats que apuren els últims instants per a gravar la seua participació en el càsting. Entre bambolines, qui va posar veu a Son Goku raona sobre la invisibilitat de les dones als festivals i als escenaris.

Giner es lamenta de les excuses dels programadors per a no optar per la paritat real en els cartells. I, malgrat la relativa normalitat que ara viu la música cantada en valencià, una de les veus de Carraixent advoca per seguir reforçant la música feta en llengua pròpia i destaca que la graella d'À Punt pot ser una finestra tant per als grups consolidats en l'escena com per a aquells emergents.

Titulada al Conservatori Superior de Música de València, la també friscornista forma junt amb Carlos Marco, Sandra Cervera i Sergio Alcover el jurat de Family Duo, una experiència que assevera que l'ha enriquida com a artista i persona.

Formar part d'un reality show ens "exposat", afirma, perquè és conscient que el programa pot no satisfer les expectatives de tota l'audiència i inclús entén que una part de la societat valenciana puga ser crítica amb aquestos formats televisius. "Està molt bé que hi ja de tot a À Punt i que es normalitze la nostra cultura des de diferents prismes", remarca Mari Giner. L'artista, com a jurat, defensa que "personalment" té "una consciència"però, les directrius de la productora són que "hem de ser naturals i no fer cap paper". Family Duo, al remat, "és més que un concurs", emfatitza Giner, perquè "té la part talentosa de la gent, però també la part sentimental, perquè darrere hi ha una família donant suport", sentencia.

next