CaixaBank augmenta els seus beneficis un 54,6% respecte al primer semestre de 2017

La morositat en l'entitat bancària s'ha reduït fins al 5,3%
/ València
27 juliol 2018 01:00h

El Grup CaixaBank va obtindre en el primer semestre de 2018 un benefici atribuït de 1.298 milions, la qual cosa representa un increment del 54,6% respecte al mateix període de l'any passat, ha informat l'entitat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El banc ha explicat que el resultat se sustenta en el creixement dels ingressos, amb un augment del marge brut del 8,7% fins als 4.654 milions, impulsat per la fortalesa dels ingressos core del negoci (marge d'interessos, comissions, ingressos del negoci d'assegurances, posada en equivalència de SegurCaixa Adeslas i participacions de BPI Bancaseguros), que han arribat als 4.091 milions (+4,5%). 

Així mateix, altres factors que han contribuït al creixement del resultat han sigut la contenció de costos, la reducció de les dotacions i la major aportació del banc portugués BPI –252 milions incloent el resultat de les seues participades–, malgrat que les despeses d'administració i amortització recurrents han crescut un 4%. La rendibilitat del Grup CaixaBank ha millorat fins al 10,4% en línia amb l'objectiu del Pla Estratègic per a 2018 del 9% i l'11%, mentre que la rendibilitat recurrent del negoci bancari i assegurador s'ha situat en el 12%, amb un resultat de 1.121 milions. 

El marge d'interessos del primer semestre del grup ascendeix a 2.432 milions (+3,5% respecte al primer semestre de 2017), la qual cosa s'ha atribuït a la millora de la rendibilitat del crèdit, la gestió del finançament minorista i l'estalvi en els costos del finançament institucional; d'altra banda, els ingressos per comissions han aconseguit els 1.293 milions, un 3,3% més respecte al mateix període de l'exercici anterior. Han descendit en un 5,9% les comissions bancàries, de valors i uns altres, mentre que es manté la tendència de creixement de les comissions dels fons d'inversió (+18,4%), plans de pensions (+9,4%) i comercialització d'assegurances (+26,7%).

Crèdit, recursos i morositat

El crèdit brut a la clientela se situa en 225.744 milions, un 0,8% més que l'any anterior, i la cartera va créixer un 1,6% (+3.366 milions); el crèdit a particulars va augmentar un 1,2% l'any (+6,3% en el trimestre), impulsat essencialment pel crèdit al consum a Espanya (+5% en el trimestre i 10,7% l'any), i la nova producció de crèdit hipotecari va créixer un 8%. Els recursos de clients han crescut fins als 366.163 milions a tancament de juny de 2018, un 4,8% més, amb un augment del 6,1% dels recursos en balanç i del 1,8% dels actius sota gestió, que aconsegueixen els 98.316 milions (+1,2% en el trimestre).

D'altra banda, la ràtio de morositat de CaixaBank s'ha reduït fins al 5,3% (6,5% en juny de 2017 i 6% en desembre de 2017) i els saldos dubtosos han descendit fins als 12.714 milions (-981 i -1.591 milions en el trimestre i des de desembre, respectivament), després de la gestió activa, que inclou la venda de carteres. Per contra, la ràtio de cobertura augmenta fins al 56% (6 punts percentuals més que fa un any).

Dèficit i Catalunya

Pel que fa a la situació econòmica, el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, ha instat a treballar per la reducció del dèficit. "Portem quatre anys de creixement econòmic, quatre anys de bonança econòmica, però el nostre dèficit públic està prop del 3%", així com el creixement del PIB, ha explicat. És per això que considera que s'ha de fer "un esforç per a reduir-lo" perquè eixa és "és la millor recepta per a mantindre l'Estat de Benestar".

D'aquesta manera, Gortázar ha instat a aprofitar la bona part del cicle econòmic per a reduir el dèficit. No obstant això, ha insistit que no creu que "eixe esforç haja d'estar suportat per la banca".

Respecte a la situació a Catalunya, ha destacat que CaixaBank sempre ha advocat pel diàleg, "en el marc de la llei", i ha celebrat totes les actuacions que vagen en eixa línia. Tanmateix ha recordat que "el camí és llarg i no exempt de dificultats".

next