Diari La Veu del País Valencià
La Fe porta a la Fiscalia irregularitats en dues obres per les quals el govern espanyol reclama 3,7 milions

El Patronat de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe de València (IIS La Fe) remetrà a la Fiscalia les presumptes irregularitats detectades en dos expedients relatius a subvencions del Ministeri d’Economia a aquest centre per a les obres de construcció d’una sala de cultiu cel·lular i per a la finalització de la Torre A i del Biopolo, que suposen un “crebant” de 3.700.000 euros que ara el govern espanyol reclama al Consell.

Així ho ha explicat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en una roda de premsa en la qual ha detallat els acords adoptats pel patronat en una reunió extraordinària aquest passat dijous. L’organisme va decidir remetre la informació sobre aquestes subvencions i la construcció d’aquestos espais a la Fiscalia perquè “determine si existeixen responsabilitats” i “qui són els responsables”.

Barceló ha avançat que si s’obrira una investigació, la seua conselleria es personaria en aquesta i ha atribuït les suposades anomalies oposades a la “nefasta gestió dels diners públics” en l’etapa de govern del PPCV.

Segons ha indicat, una auditoria pública de regularitat comptable de l’any 2016 “revela certes irregularitats relacionades amb les subvencions públiques sol·licitades al Ministeri per a l’execució d’obra de la Torre A i del Biopolo”. En concret, afecten dos expedients.

El primer versa sobre la subvenció sol·licitada i atorgada en 2009 per la Secretaria d’Estat de Recerca, per valor d’1.100.000 euros per a la construcció de la sala GMP, una sala de cultiu cel·lular. El Ministeri va fixar un termini d’execució des de l’1 novembre de 2009 fins a l’1 de novembre de 2012. “A escassos dies que es concloguera el termini”, a partir del 25 d’octubre i en un període de temps de només sis dies, “se signa la contractació, es construeix, se certifica i s’abona l’import”. El Ministeri reclama ara la devolució d’aquesta quantitat.

En el segon expedient, es tramita amb el “mateix modus operandi” l’execució d’obres d’acabat d’instal·lacions i condicionament de la torre de l’Hospital Universitari i Politècnic de la Fe, en concret, la primera fase de la finalització de la Torre A i del Biopolo. Les obres es van finançar amb dos préstecs, el primer per import de 3.185.430 euros, en 2010, i un altre préstec d’1.375.570 euros concedits pel Ministeri d’Economia el 15 de desembre de 2010, “distingint per a cada any la part corresponent a préstec i la part de bestreta reemborsable”. Després de sol·licitar diverses pròrrogues que van ser concedides, “allò curiós”, ha destacat Barceló, és que la signatura del contracte va tindre lloc en desembre de 2012, quan els treballs havien d’haver estat executats entre 2010 i 2011. El Ministeri reclama ara la devolució de 2.600.000 euros.

Un informe complementari “per a prendre les decisions més correctes”

En gener, el Ministeri d’Economia va reclamar la devolució de les subvencions, de les quals “s’ha pagat alguna cosa”, segons la consellera, però queden pendents, d’una banda, els 1,1 milions d’euros del primer expedient i, d’altra banda, 2,6 milions del segon. “Evidentment, farem gestions davant el Ministeri per a intentar arribar a un acord sobre la devolució”, ha avançat Barceló, que també ha puntualitzat que no hi ha, de moment, cap termini per a reemborsar les ajudes.

Dos mesos més tard, en març, es va lliurar l’esmentada auditoria al patronat, que “és la que posa de manifest una sèrie d’irregularitats”, ha precisat. Davant d’aquesta informació, el patronat es va reunir de forma extraordinària el passat 3 de maig i va acordar demanar autorització a l’advocacia de la Generalitat perquè permeta la contractació d’un assessorament jurídic extern.

Barceló ha explicat que, des d’aquest assessorament extern, l’IIS La Fe ha rebut un informe que “és la base de l’adopció de l’acord” de la reunió d’aquest dijous, ja que “determina que, efectivament, hi ha moltes qüestions per aclarir i que, evidentment, una de les recomanacions fonamentals que fa l’informe és informar la Fiscalia”, ha assenyalat.

La Conselleria de Sanitat, segons ha apuntat Barceló, ha sol·licitat un informe complementari a l’auditoria de la intervenció “per a prendre les decisions més correctes”. Barceló, preguntada pels mitjans, ha explicat que el Ministeri “no té per què conéixer els fets” que ella ha fet públics.

“Se sol·licita la devolució d’una subvenció perquè no s’han complit correctament els tràmits”, ha il·lustrat, abans d’afegir que el govern espanyol “té la justificació de les obres i, com veu que no s’ha justificat correctament o en el termini que no és correcte”, reclama la devolució de les subvencions.

Comparteix

Icona de pantalla completa