Diari La Veu del País Valencià
Pinten un mural al Baix Maestrat per alertar del perill del ‘fracking’

RedactaVeu / Sant Mateu

Membres d’Endavant – Organització Socialista d’Alliberament Nacional (OSAN) han pintat un mural a la localitat de Sant Mateu amb l’objectiu de conscienciar la població de la comarca del Baix Maestrat del perill que representa la pràctica del ‘fracking’.

En un comunicat fet públic per aquesta associació, Endavant-OSAN exigeix la revocació de totes les llicències atorgades i la prohibició d’aquesta tècnica, al temps que ha fet una crida a la població dels territoris afectats per projectes d’aquest tipus a “continuar lluitant sense cedir a les propostes enverinades de pacte que el govern i les empreses puguen oferir”.

En la nota es recorda que “només amb la plena sobirania és possible articular un pla energètic pel conjunt dels Països Catalans que permeta la preeminència de les energies renovables, la no agressivitat amb el territori i el poder de decisió dels nuclis locals i comarcals en les problemàtiques derivades de la generació d’energia”.

L’acció de la pintada del mural es pot veure en aquest enllaç.

Aigua amb sorra i productes tòxics per fragmentar el subsol

La tècnica de fractura hidràulica coneguda com a ‘fracking’ consisteix en la pressió per injecció d’aigua barrejada amb sorra i altres productes altament tòxics per a fragmentar les roques del subsòl i provocar així l’alliberament del gas o petroli contingut entre aquestes roques. Segons Endavant-OSAN, es tracta d’una tècnica extractiva especialment agressiva, que genera uns riscs de contaminació d’aqüífers i del subsòl absolutament inassumibles pels més mínims paràmetres de qualitat ambiental.

Per aquesta raó, considera que pretendre obtenir combustibles fòssils a través d’una tècnica “tan agressiva i costosa” constata que el model energètic imposat “continua ancorat en una dinàmica obsoleta, que té data de caducitat”. Segons les mateixes fonts, en els darrers temps s’ha accelerat la presentació de projectes per a poder fer aquest tipus de tècniques i, en total, s’han presentat 14 projectes als Països Catalans.

Aquests projectes van comptar d’inici amb el ple suport de les administracions que, conscients dels riscos que implicaven, van gestionar-ne els permisos amb una total opacitat i d’amagat de les institucions locals dels territoris afectats.

La mobilització social continuada sense rebaixes ni pactes ha permès aturar alguns d’aquests projectes, com el que afectava la comarca de la Garrotxa, però altres com els que afecten la Franja de Ponent o les comarques del nord de Castelló continuen fent el seu camí, indiquen des de l’Assemblea de la Plana.

Comparteix

Icona de pantalla completa