Diari La Veu del País Valencià
El rebuig del Congrés al nou objectiu de dèficit tensa la relació entre els socis del Botànic

Si hi ha un assumpte que els socis del Botànic sempre han defensat fermament eixe ha sigut l’exigència d’un nou model de finançament per al País Valencià. L’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa va generar moltes esperances després d’una etapa en què la negociació amb el ja expresident Mariano Rajoy no tenia lloc. No obstant això, l’ambigüitat que Sánchez ha mostrat des que va assumir la presidència respecte a deixar solucionat l’infrafinançament valencià ja va crear les primeres disputes entre Compromís i PSPV.

Aquest divendres la tensió es va acréixer encara més entre els partits de l’esquerra després de la votació que va tindre lloc al Congrés dels Diputats del sostre de despesa que recollia 217 milions d’euros per al País Valencià, tal com es va acordar en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) celebrada ara fa una setmana. La sorpresa per al govern socialista no va ser comprovar que els partits conservadors votaren que no sinó que Podem i Compromís s’abstingueren.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, va assegurar que la decisió de la seua formació es feia per seguir amb la “coherència” que el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ja va deixar palesa en la reunió del CPFF. A més, la també consellera d’Igualtat va lamentar que aquest augment del sostre és un “pegat” per a autonomies com la valenciana, que s’està “dessagnant” i que eixe tipus de mesures no li permeten capgirar aquest problema.

Oltra considera que l’abstenció del seu partit en la votació és un acte de “coherència” amb el Botànic. / DIARI LA VEU

“No volem més tiretes damunt de la ferida que ens dessagna; volem, primer, que ens cusen la ferida perquè si no continuarem dessagnant-nos, i, segon, que ens facen una transfusió, de diners en aquest cas”, va sentenciar Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell.

Per a la número dos del Consell, la manera de “cosir la ferida” i evitar que els valencians es continuen “dessagnant” és amb un sistema de finançament “just”, una “regularització” del deute i inversions d’acord amb les necessitats del País Valencià.

Aquestes paraules no van passar desapercebudes per al síndic socialista, Manolo Mata, qui ja des de primera hora de la jornada va criticar la postura de Podem i Compromís al seu perfil de Twitter. Unes hores més tard, Mata va enviar un comunicat en què directament contestava a les declaracions que Oltra havia fet: “Podem i Compromís han evitat que la Comunitat Valenciana tinga un torniquet que evita dessagnar-nos per falta de fons”.

Respecte a la postura que el Consell va mantindre al Consell de Política Fiscal i Financera, Mata va assenyalar que “calia marcar una posició crítica perquè ja ningú dubta que som la Comunitat pitjor finançada i els que més necessitats estem” però, alhora, va reconéixer que aquest sostre de despesa suposava una “pilota d’oxigen molt necessària” per a la societat valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa