Diari La Veu del País Valencià
El taxi desconvoca la vaga però manté les reivindicacions

Els taxistes de València, Madrid i Barcelona han decidit desconvocar la vaga i les mobilitzacions després de la reunió del ministre de Foment, José Luis Ábalos, amb representants de les autonomies en el marc de la Conferència Nacional de Transport. Les protestes i mobilitzacions van començar diumenge a la mitjanit i van durar fins a última hora de dimecres. Malgrat haver desconvocat la vaga, el sector manté les reivindicacions.

En la reunió d’aquest dimecres el Ministeri i les autonomies han tractat de buscar una solució pactada al conflicte existent entre les empreses propietàries de llicències VTC i el col·lectiu dels taxis. Aquestos últims reclamen que es complisca amb la proporció estipulada en la llei d’una llicència VTC per cada 30 taxis. En el cas del País Valencià, la proporció actual és, aproximadament, d’una llicència VTC per cada 10 taxis, el triple d’allò que estipula la llei.

En la trobada amb els representants autonòmics, Ábalos els ha oferit que siguen les autonomies les que voluntàriament es facen càrrec de les llicències VTC mitjançant la creació en setembre d’un nou marc regulatori, però sense que això supose un traspàs de competències per part de l’Estat. Per la seua banda, els responsables autonòmics s’han mostrat escèptics davant l’oferiment de Foment i han demanat finançament i garanties. I és que, segons han informat des de la Generalitat, no hi ha un text definit al respecte i no s’han concretat les condicions del traspàs de la potestat sobre les VTC.

Just abans d’entrar a la reunió, el secretari autonòmic de Mobilitat i Transport de la Generalitat, Carlos Domingo, ha condicionat l’acceptació de rebre les competències en VTC “al fet que es done garantia que contribuirà a solucionar el problema” i que vaja “acompanyada d’un conjunt de modificacions legislatives que contribuïsquen a solucionar-lo”. Quan ha acabat la reunió, la Generalitat ha expressat en un comunicat el seu desig perquè “en les properes setmanes s’arribe a un acord i es puga desconvocar la vaga”.

Aquest dimecres, com ha passat durant les darreres 48 hores, a València les mobilitzacions s’han concentrat al carrer de Colom, que està bloquejat com a protesta fins que s’arribe a un acord. Aprofitant la reunió que va tindre lloc també dimecres entre el president de la Generalitat i el ministre de Foment, un grup de taxistes es va concentrar a les portes del Palau de la Generalitat al crit de: “Som taxistes, no terroristes”, “Ni un pas enrere”, “1/30” i “Sí que es pot”. Els manifestants, que també van llançar alguns crits de “corruptes” o “lladres”, van romandre a les portes del Palau de la Generalitat fins que el ministre va rebre els seus representants.

Ábalos va mantindre en una trobada informal amb representants del taxi per a escoltar les reivindicacions però no va assumir cap compromís, a l’espera de la reunió que se celebraria hores després al Ministeri amb representants de les autonomies. Els treballadors van agrair la “proximitat” del ministre però van reiterar la seua posició de mantindre la vaga fins que el govern espanyol accedisca a les seues demandes.

L’EMT treballa per a minimitzar els efectes de la vaga

L’EMT disposa de punts d’informació a les estacions de tren de Joaquín Sorolla i del Nord i en l’estació d’autobusos per a facilitar als visitants tota la informació per a moure’s per la ciutat amb l’objectiu de mitigar els efectes de la vaga del taxi.

Des de l’EMT es considera “fonamental poder aportar la informació, en diversos idiomes i de forma pròxima i clara, a aquelles persones que arriben a la ciutat i no tenen disponible un taxi que els acoste fins a la seua destinació. Per això, des de dimarts i fins que finalitze la vaga, hi haurà un equip d’informadors a les tres estacions principals de la ciutat que indicaran, de manera personalitzada, com arribar a la destinació desitjada”.

Així, “es treballa per a pal·liar al màxim els efectes de la vaga de taxis, per la qual cosa s’ha organitzat un equip que informarà la ciutadania i facilitarà la mobilitat a les persones que, en altres circumstàncies, agafarien un taxi”. A més, l’EMT ha informat que “estudiarà en tot moment les necessitats concretes en la xarxa amb motiu de la vaga de taxis, per tal de poder actuar amb la màxima celeritat amb l’aplicació de reforços puntuals”.

Comparteix

Icona de pantalla completa