Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament d’Almoines se suma a la petició de l’Alta Distinció de la Generalitat per a Paco Muñoz

Paco Muñoz (València, 1939) va tancar la seua dilatada carrera com a cantautor el passat mes de març després de dur el seu darrer disc, Amics Poetes (Factory Music, 2014) al Teatre Principal de Castelló de la Plana, al Teatre Arniches d’Alacant i al Teatre Principal de València. Les seues més de quatre dècades de carrera i la seua tenacitat per a seguir defensant la cultura han sigut dels motius pels quals, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) va sol·licitar a mitjan juliol que el Consell demane l’Alta Distinció de la Generalitat per al cantautor valencià.

La darrera actuació al Principal en març era un adéu als escenaris, però, un fins ara a les cançons. El creador d’himnes com El Vell Montgó, Serra Mariola, Què vos passa, valencians? –aquesta junt amb Toni Mestre–, entre molts altres, assegurava que seguiria treballant sense fer concerts perquè damunt de la taula té projectes com ara fer un homenatge a Melína Merkoúri i musicar Zeca Afons, el poeta portugués que va populartizar Grândola Vila Morena. “Faena, per endavant, n’hi ha”, sostenia amb calidesa, mentre repassava una altra tasca pendent, tal volta l’última, com ara posar en música les poesies per a xiquets de Fina Girbés.

El passat 11 de juliol, la junta directiva de l’IEVA va aprovar sol·licitar al Consell que concedisca a Paco Muñoz l’Alta Distinció de la Generalitat, segons va informar el col·lectiu a través del seu compte de Facebook aquesta setmana passada. La institució de recerca i divulgació cultural de la Vall d’Albaida ressaltava la gran quantitat de mèrits aconseguits pel músic, “per tota la tasca artística personal, l’impuls a altres artistes i l’activisme continu i encara viu en defensa i projecció de la cultura i la llibertat”, destacaven. A més a més, subratllaven el vincle –”la relació íntima”– de Paco Muñoz amb la comarca, motiu pel qual “ens ha obligat més” a demanar que la Generalitat atorgue el màxim reconeixement al cantant, compositor, escriptor i productor de València.

A banda de l’IEVA, diversos ajuntaments han aprovat en l’últim ple instar el Consell perquè el cantautor reba l’Alta Distinció de la Generalitat. Així, l’Ajuntament d’Almoines (la Safor) va aprovar una moció de Compromís que demanava aquesta distinció que apel·lava a la “lluita i el treball per la conservació i la dignificació de la nostra llengua i cultura”, fets que l’han convertit en una persona estimada i respectada.

La moció posa l’accent en la “defensa a ultrança de les nostres llibertats i de la dignitat humana des dels temps en què fou vicari i capellà, quan la dictadura ens els impedia, i treballà de valent per divulgar la cultura dels valencians i el retorn de la democràcia amb una carrera com a cantant que el dugué a ser clau de volta del moviment de la Cançó, tant als escenaris com des de la seua productora, PM Produccions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa