El judici pels sobrecostos del Palau de les Arts començarà el 8 de gener i s'allargarà fins a març

L'exintendent Helga Schmidt, l'exdirector financer Ernesto Moreno i tres empresaris estan processats per prevaricació, malversació i falsedat
/ València
30 juliol 2018 01:00h
Schimdt figurava simultàniament com a representant de l\'adjudicadora (Palau de les Arts) i l\'adjudicatària (Patrocini), de manera que vulnerava la prohibició per a contractar. Imatge d\'arxiu.

El judici pel conegut com a cas Palau, pel qual es troba processada l'exintendent de les Arts, Helga Schimdt, a més de qui fóra director financer, Ernesto Moreno, i tres empresaris per prevaricació, malversació i falsedat començarà el 8 de gener de 2019 i es preveu que es perllongue fins al 12 de març. En aquest cas s'ha investigat l'externalització de serveis amb pagament de sobrecostos que van implicar un perjudici a les arques públiques. Així consta en una resolució de la Secció Segona de l'Audiència Provincial de València facilitada pel Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) en la qual es precisen les jornades en les quals es distribuiran les sessions en les quals es jutjarà el cas Palau.

En concret, s'assenyalen per a la vista els dies 8, 9, 14, 15, 23, 24, 25, 28, 29, 30 i 31 de gener de 2019 a partir de les 9.30 hores. En el mateix horari, també se celebraran sessions en febrer, els dies 4, 5, 6, 7 i 8 i, finalment, dos dies més en març, l'11 i el 12.

En la resolució, el tribunal que jutjarà aquest procediment comunica a les parts que "si estigueren en disposició d'aconseguir una conformitat" seria convenient que ho traslladaren "com més prompte millor" a l'Audiència; d'aquesta manera s'evitaria la citació i desplaçament de testimonis, perits i altres intervinents en la causa. Per això, s'indica que les parts tenen a la seua disposició un fiscal d'atenció permanent per a les possibles conformitats.

A més de Schimdt i Moreno, estan també processats per prevaricació, malversació i falsedat el president del consell d'administració de Patrocini –empresa vinculada al Palau i dedicada a captar patrocinadors–, José Antonio Noguera Puchol; el conseller delegat d'aquesta firma, Joaquín Maldonado, i l'excònsol de França a València i administrador de la societat Radcliffe –mercantil que actuava d'intermediària en les contractacions–, Pablo Broseta.

El magistrat de reforç, a través d'una interlocutòria de procediment abreujat del passat mes de novembre, va assenyalar que els investigats presumptament van participar de forma activa en la contractació i gestió fraudulenta objecte d'aquesta causa en la qual s'investiga el pagament de serveis amb un "sobrecost freturós de justificació", que suposa "un correlatiu perjudici als fons públics".

Incompatibilitat de càrrec

El magistrat va explicar que en 2007 el Palau de les Arts va decidir externalitzar l'activitat de captació de patrocinadors, la qual cosa es va materialitzar amb un contracte en abril de 2008, a través de Patrocini de les Arts, firma en què es va mantindre Helga Schimdt en el càrrec de consellera fins a 2009, malgrat la "incompatibilitat" de l'acompliment del càrrec d'intendent amb tota activitat privada. A més, apunta que suposa una "flagrant vulneració" de la clàusula de contracte d'alta direcció subscrit per ella. En setembre de 2009 es va formalitzar un nou contracte amb la mateixa empresa.

En tots dos casos, segons el jutge, no es van seguir els tràmits essencials de la contractació administrativa i es va eludir la publicitat, concurrència i transparència dels processos que ha de garantir la normativa i recalca que Schimdt figurava simultàniament com a representant de l'adjudicadora (Palau de les Arts) i l'adjudicatària (Patrocini), de manera que vulnerava la prohibició per a contractar.

next