Diari La Veu del País Valencià
El corrent crític del Bloc alerta del risc que Compromís es convertisca en un altre PSPV

Bloc i País (BiP), el corrent intern del Bloc Nacionalista Valencià, ha llançat aquest dilluns la proposta “d’aproximació” a “altres organitzacions valencianistes” davant de la perspectiva que Compromís puga convertir-se en un nou PSPV.

En un document de reflexió on s’anuncien unes jornades “amb diferents agents socials” per a parlar “sobre el futur del nacionalisme i del País Valencià”, el corrent encapçalat per Miquel Boronat proclama que Compromís es troba “de nou davant d’un escenari semblant en part al que és va produir quan el PSPV es va integrar al PSOE”.

El text parteix de la reflexió de l’històric militant nacionalista Andreu Banyuls al voltant de la “gran il·lusió” que va suposar “la creació del PSPV” i la possibilitat de “la presència del nacionalisme valencià a les institucions autonòmiques”.

Però, el PSPV es va fondre amb el PSOE i el nacionalisme valencià va haver de cercar altres instruments polítics. Precisament BiP diferencia els partits i coalicions que van realitzar aquest paper –UPV i Bloc– de Compromís.

“Quan es va crear UPV es va produir la unificació del nacionalisme polític existent”, explica el document, que assigna un paper semblant a la formació del Bloc. Però, “Compromís va ser un pacte electoral (i així ha quedat de moment) entre una força nacionalista valenciana, un partit ecologista i els escindits d’Esquerra Unida (Iniciativa) que sempre i sistemàticament s’han desmarcat de qualsevol vel·leïtat nacionalista”.

BiP adverteix que la “voluntat d’estabilitat i continuïtat” al voltant de d’una “visió de futur per al País Valencià” consensuada entre tots els membres de les formacions nacionalistes “ha desaparegut” en Compromís. Precisament, el corrent intern del Bloc reivindica el seu naixement en el fet que no es va respectar el resultat del referèndum de la militància que va decidir que no s’havia de pactar amb Podem en les Eleccions Generals de desembre de 2015.

El document del corrent que integra entre altres la diputada a les Corts, Mònica Àlvaro, i els alcaldes de Xeresa i Pedreguer, Tomàs Ferrandis i Sergi Ferrús, denuncia les “maniobres impròpies d’un partit que teòricament defensa el funcionament de baix cap a dalt” que van propiciar que el pacte acabara produint-se. En aquest tacticisme electoral centra BiP la coincidència amb el moment que “el PSPV es va integrar al PSOE” a finals dels anys 70.

BIP alerta de la impossibilitat d’aconseguir el país desitjat si “els que decideixen el futur” de Compromís són “els partidaris d’utilitzar les actuacions tàctiques necessàries en cada moment per a aconseguir el poder i mantindre’s”.

Davant d’això, els crítics del Bloc plantegen una “estratègia a més llarg termini, basada en el treball i la constància” amb “un treball sistemàtic i constant per a avançar en la definició del País Valencià” del futur.

Comparteix

Icona de pantalla completa