Diari La Veu del País Valencià
Soler, content perquè s’engegue en setembre el debat polític per a pactar el nou finançament autonòmic

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, s’ha mostrat optimista pel “gir que estan donant les coses” i ha celebrat que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, haja remés una carta a totes les autonomies instant-les a designar un representant per a obrir el debat polític sobre el canvi del model de finançament. “Isc optimista d’una reunió en la qual s’ha materialitzat el compromís de la ministra que en setembre començaran els treballs polítics per a la reforma del sistema de finançament. Cal tenir en compte que portem un retard de pràcticament sis anys i fins ara s’han fet treballs tècnics però el debat polític encara no s’ha iniciat”, ha explicat Soler després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) celebrada aquest dimarts.

“També és molt important que la ministra haja incidit en la necessitat de parlar de lleialtat institucional perquè no passe el que passava fins ara, que es prenien decisions per part dels ministeris i els qui pagaven eren les comunitats autònomes sense que açò comportara un increment dels recursos”, ha manifestat el conseller d’Hisenda, que ha estat acompanyat per les secretàries autonòmiques María José Mira i Clara Ferrando i la directora general Eva Martínez.

A l’espera de concretar un nou model, el conseller Soler s’ha referit també als 220 milions que hagueren suposat per a les arques valencianes la flexibilització de l’objectiu del dèficit. En aquest sentit, el titular d’Hisenda ha manifestat que “els 220 milions de la flexibilització del dèficit ens vindrien a bon punt per a consolidar els drets socials dels valencians, en el marc de la política social amb la qual està compromès el govern del Botànic”.

“El rebuig per part del Congrés a la senda d’estabilitat per al període 2019-2021 suposa un minvament a la capacitat del Consell per a finançar aquests drets perquè, mentre no tenim un nou sistema de finançament, qualsevol recurs addicional és positiu per a mantenir amb dignitat la sanitat, l’educació i els serveis socials”, ha asseverat Soler.

La no aprovació per part del Congrés divendres passat de la senda d’estabilitat per al període 2019-2021, que contemplava una flexibilització del dèficit autonòmic de dues desenes, del 0,1% al 0,3% del PIB, ha impedit que aquest dimarts pogueren ser votats en el CPFF objectius de dèficit individualitzats per a les comunitats autònomes, com figurava en l’ordre del dia.

En aquest sentit, Vicent Soler s’ha mostrat esperançat que dins d’un mes, quan es produïsca una nova votació en el Congrés, puga ser aprovada la nova senda d’estabilitat. “Per a açò és molt important la reflexió de tots els grups polítics, perquè rebutjar la flexibilització del dèficit que permet Brussel·les és un acte de càstig a les autonomies que no té sentit”, ha dit Soler

Liquidació del model de finançament

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic ha revelat que el Ministeri d’Hisenda acaba d’ingressar a la Generalitat 814 milions corresponents a la liquidació de 2016. Com ha explicat Soler, “la previsió inicial d’ingressos per a aquest exercici per la liquidació era d’1.568 milions i d’aquesta quantitat, 784 milions (el 50%) ja ens havia arribat com a lliuraments a compte”. “Ara, el ministeri ens ha comunicat que la liquidació definitiva són 1.598 milions, 30 més dels inicialment previstos, per la qual cosa, junt amb els 784 milions que faltaven per ingressar, sumen un total de 814 milions embutxacats.”, ha afirmat el conseller.

D’altra banda, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera s’ha aprovat el Pla Econòmic i Financer presentat per la Generalitat, programa que han hagut d’elaborar totes les autonomies que en 2017 van superar el límit de dèficit.

Comparteix

Icona de pantalla completa