Diari La Veu del País Valencià
La música aporta beneficis al rendiment educatiu
RedactaVeu / València

La Federació de Societats Musicals valencianes (FSMCV) ha instat als governs autonòmics de l’Estat espanyol a incloure la música en l’ensenyament pels seus beneficis en el rendiment educatiu i contra l’abandó i el fracàs escolar tal com acrediten nombroses i prestigioses recerques que ha facilitat també als seus departaments d’Educació.

Amb aquesta iniciativa, la FSMCV pretén alertar sobre el que els experts consideren un “error pedagògic” en relegar l’assignatura de música al sistema educatiu i que no s’atenguen les recomanacions de la Unesco que constaten la seua efectivitat sensibilitzar als responsables educatius de totes les comunitats autònomes en relació amb un fet, contrastat per rigorosos estudis, que a països com EUA i Regne Unit van motivar que es revocara l’eliminació o reducció de la música i els ensenyaments artístics del sistema educatiu.

L’objectiu és aconseguir un consens polític i educatiu entorn de l’educació musical per a la qual va aconseguir, al costat de la Confederació d’Associacions d’Educació Musical (COAEM), recaptar molts suports a les seues esmenes a la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE).

The New York Times va publicar, recentment, un article Els beneficis de les lliçons de música a llarg termini en el qual abordava un estudi de Nina Kraus, neurocientífica de la Northwestern University de Xicago, que subratlla la necessitat d’una bona educació musical i els beneficis que reporta en l’edat adulta ja que les persones que van rebre aquesta formació a una edat primerenca processen els sons del parla més ràpid que aquells que no ho van fer.

Kraus i els seus col·laboradors van observar en la recerca, publicada en The Journal of Neuroscience, l’activitat elèctrica en una regió del cervell que processa el so en 44 adults sans d’entre 55 a 76 anys. Van descobrir que els participants que havien tingut formació musical entre els 4 i 14 anys tenien respostes més ràpides que els participants sense cap tipus de formació, a pesar que ningú havia tornat a tocar un instrument en 40 anys.

Iniciatives al País Valencià

Maria José Català, consellera d’Educació, Cultura i Esport, i el seu departament s’han mostrat sensibles a les aportacions i consideracions de la FSMCV el que ha motivat que es desenvolupen diverses iniciatives entorn de la presència de la música en l’ensenyament que han sigut rebudes amb satisfacció entre el col·lectiu.

La consellera assegura que “la formació musical tindrà més presència tant en Primària com en Secundària” en el marc de la LOMQE al País Valencià i que “tenim la possibilitat de complir amb el nostre objectiu de potenciar la música al sistema educatiu, donar-li valor com una eina pedagògica que pot permetre millorar el rendiment dels alumnes” i “com un dels punts forts de la nostra societat i de la nostra cultura” que “compta amb grans músics, reconeguts a nivell internacional”.

Remigi Morant, professor de la Universitat de València i doctor per la Universitat Jaume I de Castelló, assegura que l’anunci d’Educació és “interessant” però és necessari esperar que “estiguen desenvolupats els continguts del currículum al País Valencià”, se sàpiga com se substancia aqueixa millora en el que es va encunyar com “troncalitat autonòmica” i com es plasma en l’ordre que regularà els continguts i horaris.

La FSMCV va iniciar amb la conselleria un ambiciós projecte en el qual els objectius segons Català, són “fomentar l’èxit acadèmic, reduir l’abandó i el fracàs escolar” amb la música i “coordinar les escoles de música amb els centres d’educació primària”. En principi, estarà dirigit a 1.000 alumnes de 50 centres al curs 2014-15 i comptarà amb el finançament del Ministeri.

Comparteix

Icona de pantalla completa