Alòs i Amic, els trencalossos reintroduïts a La Tinença, ja exploren el territori més enllà del niu

Les dues aus han volat fins a la demarcació de Terol i Tarragona i han sabut anticipar-se a les pedregades caigudes a la zona
/ València
2 agost 2018 01:00h
El 15 de juliol, Alòs va realitzar el seu primer desplaçament més enllà de la contornada del niu.

Amb l'arribada de dos pollets procedents de la Serra de Cazorla, el passat mes de maig es va reintroduir al parc Natural de la Tinença de Benifassà (el Baix Maestrat) el trencalòs (Gypaetus barbatus), conegut també localment com a crebalòs, una espècie desapareguda de la zona cap a finals del segle XIX. Tres mesos després, Alòs i Amic, nom amb què van ser batejades ambdues cries, comencen a explorar més enllà de la contornada del niu artificial on van ser col·locats, niu en què encara es continua aportant aliment.

Es pot fer un seguiment de la seua activitat gràcies als dispositius de seguiment que se'ls van col·locar. La Gaseta del Crebalòs informa de la situació del dos trencalossos. A través de la Gaseta es pot saber que –després de botar del niu el 27 de juny Alòs, seguit per Amic l'1 de juliol– el dos trencalossos pioners van començar a explorar La Tinença. El 15 de juliol, Alòs va realitzar el seu primer desplaçament més enllà de la contornada del niu. En aquesta escapada, fins al matí del 17, va estar en la contornada d'El Tosal de Michavila i va arribar fins al terme municipal de Peñarroya de Tastavins, a Terol, desplaçant-se amb un grup de voltors lleonats. En eixos dies d'absència d'Alòs a Amic se li veia un poc desorientat, ha informat la Generalitat en un comunicat.

No obstant això, el 20 de juliol ambdós van decidir fer una altra expedició, en aquesta ocasió a la veïna zona de la fageda a Tarragona, dins del parc Natural dels Ports i prop del Mas del Peraire. El més cridaner va ser que eixa vesprada a la zona del niu va caure una forta pedregada. El trencalòs anticipa les tempestes i es desplaça per a evitar-les, per la qual cosa suposa un bon senyal que els pioners de la Tinença sàpiguen fer front a les inclemències del temps.

En el projecte es troben també implicats el Ministeri per a la Transició Ecològica, els governs d'Aragó i Catalunya i la Vulture Conservation Fundation. Hi col·laboren la Fundació FUNDEM, Red Eléctrica Española, Electra del Maestrazgo i APROCA.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next