Diari La Veu del País Valencià
El guanyador del premi de poesia en castellà del Magnànim de 2015, condemnat a presó per plagi

Quinze mesos de presó. Aquesta és la part de la sentència més colpidora que ha dictat el jutjat número 8 de Madrid contra el poeta Darío Frías (Tudela, 1975) per plagiar els versos d’altres dos autors. El navarrés, però, va guanyar el premi València de poesia en castellà de la Institució Alfons el Magnànim (IAM) en 2015 amb Volverse sombra, una obra que està feta amb canvis de paraules partint de les rimes de Jorge de Arco i Carlos Aganzo.

El jurat dels premis del Magnànim no va detectar res i va triar d’entre els 188 originals deu poemaris en castellà com a finalistes. Jesús Munárriz, Vicente Ribes, Antonio Porpetta, Gonzalo Santonja i Pedro G. Cueta van designar Darío Frías com guanyador del Premi València de poesia en castellà de 2015 per ser l’autor d’una obra que “reflexa el pas del temps i de la vida que es va perdent, impregnada de melangia. Els poemes tenen emoció i lirisme”. Els versos, però, també tenien autor, un nom que no era el del poeta navarrés sinó el de Jorge de Arco i Carlos Aganzo i que, segons va resoldre el jutjat madrileny, Frías ha plagiat i s’ha lucrat en tant que va endur-se els 10.000 euros en metàl·lic del guardó i la publicació del poemari en l’editorial Hiperión.

Per haver copiat els versos d’altres dos autors i haver-se lucrat, el jutjat número 8 de Madrid ha condemnat Darío Frías a 15 mesos de presó, però, a més a més, haurà d’indemnitzar els dos poetes i decomissar l’obra i els diners dels premis aconseguits amb el València de poesia en castellà del Magnànim, segons publicava el passat 31 de juliol Diario Sur.

Frías va vindre a València en juny de 2015 a recollir el guardó per la seua obra. Al País Valencià ja s’havia produït el canvi polític però les institucions, donada la proximitat dels comicis amb la gala de lliurament, encara estaven encapçalades pels càrrecs del Partit Popular. Així, la diputada de Cultura, María Jesús Puchalt, junt amb el director del Magnànim, Vicente Ribes, va lliurar els premis als escriptors guanyadors de l’edició dels Premis València 2015 de la Institució Alfons el Magnànim: Antonio Gómez Rufo s’enduia el de novel·la negra per l’obra Nunca te fíes de un policía que suda; Vicente Marco Aguilar guanyava el de narrativa en castellà per Mi otra madre; Vicent Usó i Mezquita s’emportava el premi de narrativa en valencià per Les veus i la boira; Joan Carles González Pujalte guanyava el de poesia en valencià per Rastres de l’escapista, i Darío Frías era el guanyador del guardó de poesia en castellà per Volverse sombra. Puchalt destacava l’alta participació d’aquell 2015, amb 481 aspirants i 80.000 euros en premis.

Tanmateix ningú no va detectar el plagi del premi València de poesia en castellà. Va ser un dels autors reals dels versos, Jorge de Arco, qui després de comprar el poemari a la llibreria Hiperión de Madrid va descobrir que Frías havia copiat nou dels seus poemes publicats tres anys abans en Las horas sumergidas. El poeta madrileny va reconéixer versos d’altre poeta, els de Carlos Aganzo. Tots dos van descobrir que el poeta navarrés havia publicat un altre poemari, En la región de Escitia, una obra amb què havia guanyat un altre guardó, en aquest cas, el premi Nicolás de Hierro, també en 2015, impulsada per l’Ajuntament de Piedrabuena, a Ciutat Reial.

La sentència del jutjat de Madrid que recullen diversos mitjans espanyols no deixa lloc al dubte: Frías havia copiat i reproduït de manera continuada versos dels dos poetes amb l’agreujant que havia presentat les obres a concursos i els havia guanyat. Per això, la jutgessa que ha instruït el cas ha determinat que hi havia en el poeta navarrés “l’ànim d’obtidre benefici econòmic il·lícit”, ja que amb les dues obres s’hauria embutxacat 11.500 euros en 2015.

La decisió del tribunal ja ha tingut resposta des de la institució que dirigeix Vicent Flor. El director del Magnànim va indicar aquest dijous a través de Twitter que l’IAM havia procedit a retirar el llibre preventivament de la web i que, una vegada eliminat del catàleg virtual, es consultaria l’assessoria jurídica de la Diputació de València per a conéixer quines mesures es poden prendre per a vetlar pel bon nom i el prestigi dels Premis València, escrivia el sociòleg.

Comparteix

Icona de pantalla completa