Diari La Veu del País Valencià
La Policia entra a les clíniques d’iDental per a rescatar els historials mèdics

La Policia està desenvolupant hui, divendres 3 d’agost, una operació ordenada pel jutjat d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional en les clíniques iDental del País Valencià per a poder rescatar els historials mèdics dels pacients afectats pel tancament d’aquestos centres.

Així ho ha anunciat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, després de reunir-se amb els afectats d’iDental al País Valencià. Segons Barceló, l’operació policial es desenvolupa a les clíniques d’iDental de València ciutat –concretament, la del carrer Mariano Cuber–, d’Alfafar (l’Horta Sud), d’Alacant ciutat (l’Alacantí), d’Elx (el Baix Vinalopó) i de Betxí (la Plana Baixa).

La Conselleria està col·laborant amb l’actuacions i els inspectors seran els encarregats de custodiar els expedients que quedaren en mans de l’Administració, que classificarà, ordenarà i remetrà la història clínica als pacients, que podran recollir-los en punts que s’habilitaran en cadascuna dels demarcacions valencianes, segons ha explicat la Consellera.

L’administració valenciana prepararà i classificarà la informació i els historials clínics dels pacients perquè els afectats puguen recollir-los en cadascun dels municipis, sense haver de desplaçar-es fins a València; al mateix temps, es remetrà tota la informació a l’Audiència Nacional.

Demanen als afectats que no acudisquen a les clíniques

Barceló, que ha agraït als pacients la seua “paciència” durant una espera “angoixant”, ha cridat a la calma i ha demanat que els usuaris no acudisquen a les clíniques on s’està desenvolupant l’operatiu policial. Així, ha assegurat que els pacients accediran als seus expedients “quan siga possible”.

Durant el transcurs de la roda de premsa, membres de la Plataforma d’Afectats iDental s’han apropat a les portes de la seu de la Conselleria de Sanitat Universal i han rebut amb aplaudiments la consellera.

La portaveu de la plataforma a València Sol Sánchez ha manifestat als mitjans que els pacients estan “contents” i ha posat en valor la “gran tasca” de la Conselleria, en una actuació “molt ràpida” que s’ha desenvolupat en “qüestió d’hores”. En la mateixa línia que la consellera, ha demanat a la gent que no acudisca a les clíniques i que “deixe als operaris treballar”, ja que “acudir a la porta de les clíniques seria interrompre una labor que ha costat temps”. “Els deixarem treballar i en un breu espai de temps estaran (els historials clínics) a la disposició dels persones”, ha insistit.

Sánchez ha fet una crida “a la calma a tots els afectats”. “Quan tinguen els expedients classificats, perquè hi ha un volum molt gran, es posaran en contacte per a dir-nos on cal recollir els historials i, aleshores, la gent podrà anar avançant. Realment, el que volíem era això, que els historials estigueren custodiats per a iniciar accions legals i acudir a dentistes”.

A més, ha destacat que “l’espera des que és va posar en coneixement de conselleria” la situació dels afectats “tampoc ha sigut molt llarga”. “La clínica va tancar en juny, nosaltres vam començar a reclamar en conselleria a la fi de juny i està ja tot resolt. Ara cal esperar”, ha agregat.

Finalment, ha recordat també la “controvèrsia” sobre “si la responsabilitat era del Col·legi d’Odontòlegs o de conselleria” i ha remarcat que l’òrgan col·legial “no tenia autoritat” sobre els expedients. “Molta gent ha exigit al col·legi traure els historials i era impossible”, ha lamentat.

Comparteix

Icona de pantalla completa