Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol ajorna l’aprovació del decret per a exhumar Franco

El govern espanyol ha ajornat l’aprovació del decret per a exhumar el dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. En roda de premsa, el president, Pedro Sánchez, ha afirmat que la decisió “està presa” i que es farà però ha afirmat que calen “totes les garanties”. “Ho farem molt aviat però si hem esperat 40 anys no passa res per unes setmanes més”, ha manifestat. Sánchez ha garantit que el govern espanyol complirà el seu compromís, tot i que havia avançat que l’exhumació seria abans de les vacances d’agost.

L’executiu espanyol treballa en l’aprovació d’un decret llei que permeta exhumar el cos però no l’ha portat a aprovació en l’últim Consell de Ministres, celebrat aquest divendres. Des del govern espanyol han estat mantenint contactes tant amb l’Església com amb la família Franco, que s’oposa a l’exhumació. El president espanyol s’havia compromés a complir el manament del Congrés i treure Franco del Valle de los Caídos abans de l’estiu. Ho va dir en el discurs de la moció de censura i en la primera intervenció com a president.

Tot i això, el president espanyol es pren unes setmanes més per a trobar la via jurídica i acordar amb la família què fer amb el cos. Les reunions del Consell de Ministres es reprenen a finals d’agost, el dia 24, però el president no ha aclarit si abordaran aquesta qüestió en aquella reunió.

El president no ha aclarit quina via farà servir per a aprovar la mesura. L’executiu té l’opció de desencallar l’exhumació via decret llei (que requereix la posterior convalidació del Congrés) o per un reial decret que només necessita del vistiplau del govern i no obliga la resta de grups polítics de la cambra baixa a posicionar-se.

Sánchez no ha descartat que opten per la primera opció i, així, fer que la resta de grups es posicionen. “No crec que siga problema la convalidació al Congrés perquè el que fa és donar compliment a una resolució que ja es va aprovar en aquest parlament”, ha manifestat.

Comparteix

Icona de pantalla completa