Diari La Veu del País Valencià
Vila-real demana col·laboració ciutadana perquè Facebook, Twitter i Instagram usen el topònim oficial

La campanya que ha reactivat l’Ajuntament de Vila-real recorda a aquella que va mamprendre l’Ajuntament de Castelló de la Plana a principis d’aquest 2018 per a normalitzar el topònim en valencià de la capital de la Plana i el seu districte marítim, el Grau de Castelló. ‘El nom és Castelló’, feia referència a la iniciativa impulsada per l’equip de govern de la ciutat, un eslògan amb què es va encapçalar una tasca pedagògica durant diversos mesos i que va incloure diverses jornades amb acadèmics i la signatura d’un manifest en favor de la denominació única en valencià. Finalment, el ple del consistori va aprovar el 31 de maig que Castelló de la Plana i el Grau de Castelló s’anomenen així oficialment, en valencià.

Aquesta setmana, Vila-real ha rellançat una campanya similar: ‘El nom és Vila-real’. La diferència, però, és que la ciutat de la Plana Baixa té el topònim normalitzat en valencià des de 2006. Malgrat sumar 12 anys d’oficialitat de la denominació en valencià per a algunes empreses, administracions públiques, xarxes socials i Google el nom no existeix en llengua pròpia. Continua emprant-se Villarreal, una denominació que no és oficial.

Casos extrems d’incorrecció en l’ús de la toponímia són, per exemple, el nom de l’equip de futbol de la ciutat que continua passejant pels camps, Villarreal CF. Malgrat les diverses campanyes iniciades per la societat civil, com ara l’engegada per l’associació Socarrats de Vila-real que van demanar al club groguet que adaptara el topònim de l’equip a la denominació oficial, el nom que utilitza el conjunt de la Plana Baixa continua sent en una nomenclatura no oficial.

Per això, la regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real ha reactivat la campanya que es va posar en marxa en 1995 i ara ha demanat col·laboració als veïns perquè les xarxes socials i alguns localitzadors d’Internet deixen d’utilitzar la forma incorrecta. El regidor de l’àrea, Santi Cortells, recordava aquesta setmana que “l’Ajuntament porta anys treballant per a normalitzar el nom de la ciutat en la seua denominació oficial i única, Vila-real, en valencià, amb guió i erra minúscula”. “Després de molts anys, seguim trobant nombrosos errors, tant en l’ús per part d’empreses com en administracions i, una cosa que ens preocupa molt, les xarxes socials i mitjans virtuals”, indicava.

El regidor lamentava que moltes persones no es geolocalitzen en les xarxes en el municipi perquè el nom no està ben escrit, “cosa que fa perdre potència a la marca de ciutat però que s’agreuja quan, en no tenir més remei, s’etiqueten a Villarreal de los Infantes –un topònim derogat el 1982– o a Vila Real (Portugal)”.

El consistori duu mesos contactant amb grans companyies que són la base de la qual després es retroalimenta l’escriptura incorrecta del topònim de la ciutat. “Ens referim a xarxes com Facebook, Twitter o Instagram, que es basen en el motor Bing Maps, entre moltes altres, i de les quals parteixen molts errors”, assegurava Cortells. “En el cas de Facebook i Bing, després d’enviar-los cartes i fins i tot contactar per telèfon amb les seus fora del país, han fet cas omís; és desesperant i per això demanem la col·laboració de tots els veïns”, assenyalava.

La web de la campanya recull tota la informació sobre la iniciativa i el nom de la ciutat a través de diversos suports. També s’inclouen els documents que poden usar els ciutadans, com ara una carta per a Facebook i una altra per a Bing Maps en tres llengües (valencià, castellà i anglés). “La carta està redactada amb la reivindicació i l’exposició de motius i compta amb l’adreça correcta a la qual enviar-la; tan sols cal incloure les dades del remitent i imprimir-la”, manifestava Cortells, qui considera que “pot ser que a les nostres cartes no els donen importància però si reben centenars de missives dels nostres veïns és possible que actuen en conseqüència”.

D’altra banda, Cortells va mostra la seua preocupació pel mal ús que es fa del topònim derivat de motors com Bing. “Hem contactat amb l’Ajuntament de Vila Real (Portugal) i han mostrat la seua total disposició a ajudar-nos a aclarir la qüestió, ja que ells també volen que no es confonguen ambdues ciutats”, afirmava. Des de 2015, la campanya ‘El nom és Vila-real’ accepta la recepció d’incidències per part dels veïns, tant a una bústia virtual com a través del Whatsapp o el correu electrònic i telèfon de la Regidoria. “En total hem rebut 410 avisos per part de persones que han vist el nom mal escrit en diferents llocs”, apuntava Cortells. Els casos més freqüents apareixen en xarxes socials, mitjans de comunicació, entitats bancàries, ministeris, conselleries i carreteres, entre molts altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa