Diari La Veu del País Valencià
Alakazum!, un joc de cartes on la bruixa Vicentica ha de derrotar les tradicions invasores

Halloween! Fast Food! Black Friday! La invasió cultural nord-americana ja ha arribat! Però una bruixa valenciana, una catalana, un gallega, una basca i una andalusa plantaran cara amb l’ajuda de pocions, sortilegis i les seues pròpies tradicions!, explica el creador d’Alakazum!, Enric Aguilar.

Amb aquesta divertida (i crítica) premissa naix Alakazum! Bruixes i tradicions, un joc de cartes que vol anar més enllà del pur entreteniment per a divulgar el ric patrimoni etnològic i mitològic de diversos territoris de la península Ibèrica. Tot això mentre es llança un dard satíric a la globalització cultural. El joc, que consta d’una baralla de 104 cartes, un dau i altres elements, ofereix partides de 30 minuts per a fins a cinc jugadors i es poden trobar elements tan coneguts de la cultura valenciana com l’arròs al forn, la manta i el cabasset o una bruixa anomenada Vicentica.

Però, a més a més, les xirigotes de Cadis, el tió de Nadal català, la Santa Compaña gallega o l’aizkolari basc són alguns dels personatges d’altres territoris presents en Alakazum!. La proposta no només ofereix un ric catàleg de tradicions, sinó que a més advoca fermament pel plurilingüisme, afirma el creador del joc en un comunicat. Cada personatge té una frase, refrany o cançó típica en la llengua del seu territori i les instruccions estan en valencià, castellà, gallec i euskera.

Quina és la mecànica del joc?

El joc està recomanat tant per a adults com per a xiquets de més de 10 anys. En Alakazum!, els jugadors es posen a la pell d’una bruixa. Han d’acumular 8 o més punts de la mateixa cultura –valenciana, catalana, gallega, basca o andalusa– per a conjurar el poderós sortilegi Alakazum i derrotar així una tradició dels Estats Units.

Per a sumar punts, els jugadors han de col·leccionar personatges del mateix territori i anar augmentant el nivell d’aquestos per a fer-los més forts. El primer jugador que conjure un Alakazum i derrote així una tradició “invasora”, guanya la partida.

Seguint les passes de La Fallera Calavera, Alakazum! és obra del denier Enric Aguilar, que el 2014 va publicar el seu primer joc de cartes: La Fallera Calavera. En aquest projecte, editat exclusivament en valencià, una fallera zombi morta en una mascletà torna a la vida per a venjar la seua mort i només hi ha una manera de calmar-la: cuinar una autèntica paella.

Després del gran èxit aconseguit –20.000 unitats venudes, una segona part del joc i una novel·la homònima basada en la baralla de cartes–, Enric Aguilar pretén dur a altres territoris una experiència similar. “Molts ens demanaven traduir La Fallera Calavera al castellà per donar-la a conèixer fora de València però no ens semblava bona idea, ja que els referents i personatges seguien sent massa valencians. Així que vam crear Alakazum!, que ret homenatge a tradicions i elements de cinc llocs amb una identitat molt marcada “, comenta l’autor.

Alakazum! Bruixes i tradicions es publica amb el segell editorial d’Enric Aguilar, Zombi Paella i pot comprar-se a la seua web des del 3 d’agost, així com a altres plataformes digitals i més de cent punts de venda físics arreu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa