Diari La Veu del País Valencià
Els Moros i Cristians de Xixona, una declaració d’amor impossible

Des de fa 227 anys exactament, Xixona (l’Alacantí) celebra Moros i Cristians, encara que la data, segons les proves documentals que s’hi conserven podria ser molt posterior al 1791. Això no obstant, aquest any, del 18 al 20 d’agost, la ciutat típicament coneguda pels seus productes gelaters i torroners, tornarà a omplir-se de gent per a veure alguns dels actes més significatius com la ‘Banyà’ i el Juí Sumaríssim del Moro Traïdor, on s’escenifica l’ajusticiament d’un fill d’Al·là que ha contret un amor impossible amb una cristiana.

Els Moros i Cristians de Xixona es celebren en honor dels patrons de la vila, sant Bartomeu i sant Sebastià i malgrat que des de finals del segle XVIII es celebraven entre gener i febrer, des de 1904 es va decidir canviar les dates a agost, aprofitant així les bondats climatològiques. Vora 1.000 festers desfilen en les entrades i actes que tenen lloc a la ciutat, organitzats en deu filaes: Cavallers del Cid, Pirates-Marinos, Llauradors, Contrabandistes i La Canyeta –que enguany ostenta la capitania cristiana–, pel que fa al bàndol cristià, mentre que el bàndol moro està integrat pels Kaimans, Moros Verds Marrocs, Moros Vermells i Moros Grocs, que en aquest 2018 representen la capitania mora.

La pólvora, element sempre present en la festes morisques i cristianes, estarà a càrrec de 58 tiradors que dispararan 111 quilos d’aquest material explosiu.

Tres dies de festa major

Encara que les celebracions comencen una setmana abans del 18 d’agost amb diverses activitats culturals com concerts, danses típiques i nanos i gegants organitzats per la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià –creada el 1976 i membre de la UNDEF– i per l’Ajuntament de Xixona, els actes de festa major tenen lloc del 18 al 20 d’agost.

El primer acte, a les huit del matí, és la Presentació de Bandes que participen en les festes i que toquen l’himne de festes –el pasdoble Fiesta en Jijona de Vicente Pla– que enguany estarà dirigit per Juan Carlos Planelles. El mateix 18 d’agost a les 11.30 hores se celebra la ‘Banyà’: una cercavila pel nucli antic del poble on els veïns llancen aigua des dels balcons a les filaes. De vesprada, a les 18 hores, els festers d’aquest 2018 fan la crida a la festa: “Per Xixona, per sant Bartomeu i sant Sebastià, que arranque ‘l’Entrà'”, unes paraules que donen pas a un dels actes més importants amb molta vistositat, llum, foc i elegància.

El 19 d’agost és dia de conquesta mora. De matí, els Contrabandistes i els Pirates s’ofereixen a les tropes cristianes per a combatre cos a cos contra les hosts morisques. De vesprada, però, els moros es fan amb la vila i conquereixen el castell cristià al crit de: “Viva Alamar. Trepemos el castillo”. Ja de nit, té lloc la Retreta, un acte satíric ja que les filaes canvien els vestits per les disfresses per a fer crítica d’algun aspecte de la vida pública.

L’últim dia de festa major, després de la darrera Diana, té lloc l’esdeveniment més emblemàtic dels Moros i Cristians de Xixona, el Juí Sumaríssim del Moro Traïdor. A les 9.30 hores, el moro traïdor ix de la presó per a ser jutjat, ja que per amor a una cristiana, es va convertir a la seua fe i va permetre l’entrada de les tropes cristianes a la ciutat, i és afusellat pels seus companys. Seguidament, se celebra el soterrament, on només les tropes mores poden participar i on la desfilada agafa un colorit inigualable. Ja de vesprada les tropes cristianes fan retrocedir les hosts mores i després d’un parlament el castell passa a mans dels cristians. Les festes acaben amb la processó dedicada als seus patrons sant Bartomeu i sant Sebastià.

Comparteix

Icona de pantalla completa