Marzà, sobre l'inici de curs: "Comencem a tindre les aules menys massificades de la història"

El conseller d'Educació subratlla que el País Valencià tindrà "la plantilla de professorat més gran amb menys alumnes"
/ València
5 agost 2018 01:00h
El conseller d\'Educació, Vicent Marzà, va defensar en el Senat el nou model d\'escola proposat pel seu departament.

El pròxim curs 2018-2019 començarà amb un 97 per cent de les classes de Secundària amb una ràtio inferior als 30 alumnes i una mitjana d'entre cinc i set estudiants menys per aula. En el cas de Primària, el 90,3 per cent de les unitats iniciarà el nou exercici acadèmic amb menys de 25 alumnes. Aquestes xifres, unides a l'increment del professorat –es preveu que hi haja uns 55.000 docents– farà que "comencem a tenir de les aules menys massificades de la història, amb una atenció a l'alumnat molt millor". Així ho ha asseverat el conseller d'Educació, Vicent Marzà, en una entrevista concedida a Europa Press en la qual ha avançat alguns dels nombres que marcaran el curs 2018-2019.

En aquest sentit, ha remarcat que la voluntat del seu departament és "continuar centrant-se en les qüestiones pedagògiques". "Començarem el curs amb més del 97% de les classes de Secundària amb ràtios per davall dels màxims que ens trobem i amb una mitjana d'entre cinc i set alumnes menys per aula. En Primària, el 90,3% estarà per sota de la ràtio de 25, a la qual nosaltres baixem després que el PP les pujara a 30. Fins i tot, hi ha municipis on la ràtio se situa ja per sota de 23", ha detallat.

Marzà ha subratllat que el País Valencià tindrà "la plantilla de professorat més gran amb menys alumnes perquè, a més, la natalitat ha baixat de manera que l'atenció és molt millor". La previsió és que el curs que començarà el 10 de setembre comptarà amb "5.000 mestres i professors de la pública més treballant que l'últim any del PP i uns 500 més en la xarxa concertada". Açò vol dir que "haurem revertit la retallada de personal de l'antic govern popular. És més, "hi haurà més professorat treballant que just abans de les retallades que es van produir a partir del curs 2010-2011".

En concret, d'acord a les dades de la Conselleria d'Educació, en el curs 2009-2010 hi havia en els centres públics 54.431 docents (va ser l'any amb més docents abans de les retallades). En el curs 2014-2015, –últim de govern del PPCV– la xifra va descendir a 50.370 docents en els centres educatius públics. El nombre va pujar a 54.138 professionals en 2017-2018 i per a la el curs 2018-2019, la previsió aproximada és de més de 55.000 docents.

1.000 euros més d'inversió per alumne

En la mateixa línia, el responsable de política educativa del Consell ha afirmat que la inversió per alumne que realitza l'actual administració és de "1.000 euros més que quan el Botànic va arribar al govern". "És de les majors pujades de l'Estat; estem començant a recuperar, estàvem per sota de la mitjana i ara comencem a estar en els nivells mitjans de l'Estat, una recuperació molt gran en només tres anys", ha reivindicat.

Vicent Marzà ha agregat que, "una vegada s'ha actuat sobre les emergències socials", la conselleria pretén treballar també per a millorar les condicions del personal. Ací ha recordat una altra de les novetats del curs que ve: "la recuperació de més de la meitat dels tutors generalistes".

"Volem que es consolide l'esclat d'innovació educativa que està havent-hi", ha remarcat el conseller, que ha incidit en la "molt bona resposta" que el professorat està tenint a les propostes de formació que està realitzant la Conselleria. "Hem vist que el professorat, malgrat les crítiques que arriben des de l'oposició, està demostrant tot el contrari a les acusacions d'adoctrinament; el que estan fent és formar-se per a innovar i millorar la seua tasca", ha conclòs.

next