Diari La Veu del País Valencià
Compromís apressa Pedro Sánchez perquè derogue la llei mordassa

Compromís vol saber què pensa Pedro Sánchez de la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana, l’anomenada llei mordassa, aprovada pel govern de Mariano Rajoy en 2015 per a limitar el dret de manifestació i que ha portat també restriccions substancials a la llibertat d’expressió.

La coalició recorda en una nota de premsa que “Pedro Sánchez, abans de la seua entrada al govern de l’estat espanyol, va dissenyar un full de ruta amb els pilars principals sobre els quals se sustentaria la seua política, entre ells la derogació de la Llei Mordassa”.

A parer del senador Carles Mulet la llei mordassa és un atemptat contra els drets i llibertats de totes les persones que habiten enalgun punt de l’estat espanyol; drets i llibertats amb què després s’omplen la boca”. De fet, la norma preveu entre les infraccions l’incompliment de les normes de celebració de reunions i manifestacions; el fet de gravar o fotografiar policies, els actes d’obstrucció que pretenguen impedir l’acció de qualsevol autoritat, empleat públic o corporació oficial, entre d’altres.

“Només cal veure el canvi en els drets de protesta o de llibertat d’expressió i en informació per a comprovar el seu caràcter repressiu. Vam retrocedir 40 anys de nou amb aquesta llei”, ha asseverat el també senador Jordi Navarrete.

L’aprovació i entrada en vigor de la llei va recollir el rebuig de tota l’oposició, inclòs el PSOE. Per això, Compromís alerta que la formació que encapçala Pedro Sánchez “sembla haver canviat” d’opinió i “ja no hi haurà una derogació, sinó una reforma d’alguns dels articles de l’esmentada llei”.

Davant d’això, Compromís al Senat ha registrat una bateria de preguntes perquè l’executiu espanyol aclarisca, finalment, quines són les seues intencions en la present legislatura. “Primer, blanc; després, negre, i al final ningú no sap què passarà amb la llei mordassa en els dos anys que estarà Pedro Sánchez al capdavant del govern. Volem respostes i accions”, ha exigit el representant valencià.

La coalició valencianista pregunta si Sánchez pensa derogar o reformar la llei. També demana, en cas de reformar la llei, quins articles es veuran afectats. “Si no la reforma i la deroga, volem saber si tornarà a la llei Corcuera o es crearà una llei adaptada al segle XXI. La llei anterior tampoc no és una joia; no oblidem que acabava amb la inviolabilitat del domicili”, ha conclòs Mulet.

Comparteix

Icona de pantalla completa