Diari La Veu del País Valencià
Sánchez fa com Rajoy i demana un acord previ dels territoris per a reformar el finançament

Les regles no han canviat. Tot i el canvi de l’inquilí de la Moncloa, el govern espanyol continua tenint el 51% dels vots al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Això vol dir que Pedro Sánchez té l’última paraula a l’hora de decidir com es reparteix el pastís dels recursos públics a l’Estat.

Tindre la clau hauria d’implicar l’obligació de prendre la iniciativa de la reforma. Almenys així s’ha entés des el País Valencià, on tant Ximo Puig com els seus socis del Botànic van exigir a Mariano Rajoy que fera una proposta per a llançar el procés de negociació.

Tot i la convocatòria de diverses comissions d’experts i polítiques, Rajoy va deixar el govern sense moure fitxa. El mateix va fer Pedro Sánchez tot just va aconseguir el poder amb el suport de molts dels qui reclamen des de fa anys la reforma del sistema.

Aquest dilluns, el president espanyol ha recorregut a un dels arguments emprats per Mariano Rajoy a l’hora d’esquivar el problema: el refús cap al camp de les comunitats autònomes. Ho ha fet al Palau de Marivent, a Palma, després del seu despatx estiuenc amb el Felip VI.

Sánchez ha assegurat que si els territoris poden arribar a un acord de “renovació total” del sistema de finançament autonòmic abans de les eleccions de maig de 2019, el seu govern “no dirà que no”. No obstant això, ha insistit que “cal ser realistes”, en al·lusió a les eleccions autonòmiques i municipals que se celebraran en maig. De fet, Rajoy va reclamar en diverses ocasions un acord previ entre el PP i el PSOE i va demanar a Ximo Puig que s’encarregara de posar d’acord totes les autonomies governades pels socialistes.

El també líder socialista ha subratllat que, encara que no hi haja un nou sistema de finançament, “no es quedarà aturat” i de nou ha apel·lat a la seua proposta al CPFF de creació d’un grup de treball per a “parlar, avaluar i veure les possibilitats d’arribar a un acord de renovació total” abans de les eleccions de maig.

Amb tot, Sánchez ha volgut ser “realista” i per això ha afegit que prefereix “centrar el debat” en les millores possibles amb el sistema existent. “Però si les comunitats autònomes estan disposades a arribar a un acord, el govern no serà el que diga que no a eixe acord”, ha conclòs.

En aquesta línia, Sánchez ha apuntat també que “milloraran les condicions de finançament de totes i cadascuna de les comunitats autònomes” en diferents aspectes, com ara deute o recursos. També ha aprofitat per a defensar que la senda d’estabilitat que ell ha proposat “millorava molt” la situació i “donava oxigen” a les autonomies, amb un total de 2.400 milions d’euros. Per això, ha desitjat que en setembre els grups parlamentaris “que governen en algunes autonomies i ajuntaments” tinguen això en compte i “anteposen els interessos dels ciutadans als interesses partidaris”.

La senda de dèficit va ser rebutjada al Congrés dels Diputats en no aconseguir el suport de Podem, ERC i PDeCAT; en tot cas, el PP ja havia avisat que la tombaria amb la seua majoria absoluta al Senat.

Mata defensa “l’esforç” de Sánchez

El síndic socialista a les Corts i número dos del PSPV ha mostrat el suport dels socialistes valencians a Pedro Sánchez. En una nota de premsa ha criticat el PPCV per ser “igual d’inútil per als interessos dels valencians i valencianes tant amb Mariano Rajoy en el govern d’Espanya com ara amb Casado en l’oposició” per haver rebutjat la senda de dèficit que hauria suposat “220 milions d’euros més” per al País Valencià.

Respecte al govern del PSOE a l’estat espanyol Mata ha destacat que “ja s’han celebrat dos CPFF; que Sánchez s’ha reunit amb diversos presidents de governs autonòmics i que es reunirà amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, a la tornada de vacances. Això mostra, en opinió de Mata, “l’esforç que està fent per canviar el model de finançament”.

“Sánchez coneix de primera mà quines són les nostres necessitats, quins són els nostres anhels i que necessitem eixir del pou de ser la comunitat pitjor finançada”, ha indicat Mata.

Comparteix

Icona de pantalla completa