Diari La Veu del País Valencià
Les autonomies deixen per a setembre com es repartiran els migrants menors no acompanyats

El govern espanyol ha reunit aquest dilluns representants de les comunitats autònomes per a afrontar l’augment de l’arribada de menors estrangers no acompanyats i els ha promés recuperar per a 2019 el fons per a l’acollida i integració d’immigrants que el PP va eliminar en 2012.

Tot i això, la ministra Magdalena Valerio ha manifestat que per a aquest any no hi ha més diners i que es plantejarà en una partida inclosa al pressupost de 2019 (que no ha quantificat).

A més, els responsables autonòmics han deixat per a setembre el debat sobre l’establiment d’unes quotes més equilibrades per a ajudar els menors migrants que arriben sols. La ministra reconeix que no hi ha consens encara entre els territoris que tenen més pressió i els que no.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha demanat la implicació conjunta de totes les autonomies i del govern espanyol per a, “des de la solidaritat” i amb el “lideratge i la coordinació” de l’Estat, desenvolupar polítiques que permeten millorar l’atenció als xiquets i adolescents estrangers no acompanyats que arriben a l’Estat.

A més, Oltra ha plantejat la necessitat que el govern espanyol assumisca la responsabilitat que li correspon en la política migratòria i complisca la legalitat internacional creant una xarxa de “ports segurs” en la costa espanyola per a acollir aquelles persones que fugen “de les bombes, del terror, de la violència o de qualsevol altra calamitat”.

En aquest sentit, s’ha referit al vaixell d’Activa Open Arms, que viatja cap a l’estat espanyol amb persones que han sigut rescatades del mar Mediterrani i, a més de tornar a oferir el País Valencià i el port de València com a “port segur”, ha assenyalat que, davant d’aquest tipus de realitats, el govern espanyol “ha de treballar perquè hi haja rutes migratòries segures per a les persones”.

Comparteix

Icona de pantalla completa