Diari La Veu del País Valencià
El jutjat declara extingida la responsabilitat penal d’Alcón en el cas Taula després de la seua mort

El Jutjat d’Instrucció número 18 de València ha declarat extingida la responsabilitat penal de l’exregidora del PPCV a l’Ajuntament de la ciutat María José Alcón, investigada en el cas Taula, després de la mort d’aquesta el passat 16 de juny en precipitar-se per un balcó d’un habitatge familiar en la localitat alacantina de Callosa d’en Sarrià.

La decisió s’ha adoptat a través d’un decret de la secretaria judicial, segons ha pogut saber Europa Press. El jutjat declara així extingida per defunció la responsabilitat penal de l’exconcejal del PP, que va ser gravada en una conversa telefònica mentre reconeixia el blanqueig en el grup municipal popular.

Sobre la responsabilitat civil, el jutjat ha donat trasllat al ministeri fiscal, amb la finalitat que es pronuncie sobre els béns decomissats en el seu moment als investigats en aquest cas. El magistrat instructor va acordar fa ara dos anys el decomís dels béns immobles i financers per a assegurar la responsabilitat civil que poguera derivar-se de la presumpta participació en els fets dels imputats.

María José Alcón, que va ser gravada en una conversa amb el seu fill en la qual admetia el blanqueig en el grup municipal popular a l’Ajuntament de València en les eleccions de 2015, va ser trobada morta el passat 16 de juny a Callosa d’en Sarrià (la Marina Baixa), després de precipitar-se pel balcó d’un habitatge familiar.

El cos va ser localitzat pel seu marit, el també exregidor del PP en el consistori i exvicealcalde de València, Alfonso Grau, qui en el moment dels fets estava fora de la casa ja que havia eixit amb un amic.

Alcón, investigada en el cas Taula igual que Grau, amb qui es va casar en 2015, portava anys delicada de salut i havia passat per diversos ingressos hospitalaris. En juny de 2009 va haver de ser hospitalitzada a La Fe de València després de, segons es va informar en aquell moment, patir un accident domèstic a la seua casa de Mislata des d’on va caure d’una altura de dos metres i va resultar ferida greu.

Detinguda en 2016

Alcón va ser una de les persones detingudes en gener de 2016 per la Guàrdia Civil en l’inici del cas Taula, una peça derivada de la trama Imelsa que investiga el Jutjat d’Instrucció número 18 de València i una de les més conegudes després de fer-se públiques unes converses gravades per la Policia on l’exregidora reconeixia al seu fill el presumpte blanqueig en el grup municipal ‘popular’.

En aquella conversa, Alcón al·ludia al suposat ‘pitufeo’ del partit, pel qual s’haurien blanquejat fins a 50.000 euros en les eleccions municipals i autonòmiques de 2015. Afirmava que el PPCV li va fer “un parany” en donar-li “1.000 euros en dos bitllets de 500”, que qualificava de “diners negre”.

En l’enregistrament, el seu fill l’informava que havia rebut una telefonada d’un representant del banc “molt preocupat” per a veure si estava bé. Sobre aquest tema, Alcón explicava: “Clar, bo, clar, és que han fet un parany en el Partit, que m’han donat mil euros en dos bitllets de cinc-cents, diners negre i jo els havia de fer una transferència legal del meu compte, o siga, eh? Per a blanquejar diners, vaja, corrupció política total”.

L’exregidora va reconéixer aquest supòsit blanqueig la primera vegada que va declarar davant el jutge després de la seua detenció. No obstant això, en una compareixença posterior –en novembre del passat any– per a aclarir les seues contradiccions en relació amb el conegut com a ‘pitufeo’, Alcón va negar a l’instructor aquest delicte i va afirmar que quan va admetre aquest fet es trobava “molt mal” i no recordava el que havia dit.

S’havia demanat l’arxiu

El mes de juny passat la defensa d’un dels nou edils del grup municipal ‘popular’ a l’Ajuntament de València, la del regidor Cristóbal Grau, va demanar l’arxiu de la peça de Taula sobre el presumpte ‘pitufeo’ després de la mort d’Alcón.

La representació de Grau sostenia que la mort de l’exregidora desmuntava els arguments de la investigació que afectaven el seu client ja que sostenia que la conversa telefònica d’Alcón era una “pedra angular” de la causa.

Comparteix

Icona de pantalla completa