Birdlife alerta que l'incendi afecta quatre 'santuaris' per a aus

La zona cremada alberga espècies "interessants" d'àguiles i mussols
/ València
9 agost 2018 01:00h
El foc ha arribat a les zones centrals de la Zona d\'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de Montdúver-Marjals de la Safor i al Lloc d\'Importància Comunitària (LIC) Serres del Montdúver i Marxuquera.

L'incendi forestal declarat dilluns passat a Llutxent i que afecta sis localitats de les comarques valencianes de la Vall d'Albaida i La Safor ha afectat quatre àrees naturals i d'especial protecció per a les aus: la de Mondúver-Marjals, Serres de Mondúver i Marxuquera, els paratges naturals de Parpalló-Borrell i el Surar de Pinet, segons ha informat SEO/BirdLife en un comunicat. 

En concret, el foc ha arribat a les zones centrals de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de Mondúver-Marjals de la Safor i al Lloc d'Importància Comunitària (LIC) Serres del Mondúver i Marxuquera, àrees naturals que formen part de la Xarxa Natura 2000 i protegides per la seua importància per a la conservació de les aus, hàbitats i flora. 

A més d'altres àrees com la Drova, Mondúver o Marxuquera, l'incendi ha afectat els paratges naturals de Parpalló-Borrell i el Surar de Pinet, que gràcies a la seua situació i climatologia especial albergaven formacions singulars com surars i matolls arborescents de llorer, d'"extraordinari" valor ambiental, al costat de matolls termomediterranis i boscos de carrasques. 

Pel que fa a l'avifauna, el conjunt de serres litorals que formen aquestos espais protegits acullen "interessants" poblacions de rapaces, entre les quals destaquen les espècies reproductores, l'àguila marcenca, l'àguila calçada, el mussol real i l'àguila real. No obstant això, el major interés de l'àrea recau sobre la presència de tres parelles reproductores d'àguila cuabarrada a l'entorn de l'àrea cremada, amb exemplars nascuts enguany que ja volen.

"Preocupació" per altres paratges

El tècnic de SEO/BirdLife al País Valencià Pablo Vera ha explicat que, en aquestos moments, la "preocupació" radica que l'incendi avance cap a la Serra del Buixcarró, Pla de Corrals i Quatretonda, que, amb les zones afectades aquestos dies, "suposen les àrees naturals que havien aconseguit una maduresa en les seues formacions vegetals i comunitats faunístiques gràcies a haver-se deslliurat dels incendis forestals que han afectat les serres confrontants en els últims anys".

Des de SEO/BirdLife han manifestat "tot el seu suport i ànims" per als bombers forestals, serveis d'emergència, brigades d'extinció d'incendis i agents mediambientals i forestals que "es troben lluitant per a preservar aquest important enclavament per a la biodiversitat valenciana".

Gestió amb perspectiva paisatgística 

El fet que l'incendi haja afectat diverses urbanitzacions i haja causat el desallotjament d'unes 3.000 persones dels seus habitatges "torna a posar sobre la taula la necessitat de protegir el medi ambient i garantir la seguretat dels ciutadans". 

Per a això, l'associació ha reclamat que s'incloga en la "gestió i ordenació del territori una perspectiva paisatgística" i que es "redefinisquen" els models d'interfície urbanoforestal, "on les urbanitzacions es troben immerses dins de les masses forestals, de manera que hi ha un alt risc d'incendis".

next