Diari La Veu del País Valencià
Birdlife alerta que l’incendi afecta quatre ‘santuaris’ per a aus

L’incendi forestal declarat dilluns passat a Llutxent i que afecta sis localitats de les comarques valencianes de la Vall d’Albaida i La Safor ha afectat quatre àrees naturals i d’especial protecció per a les aus: la de Mondúver-Marjals, Serres de Mondúver i Marxuquera, els paratges naturals de Parpalló-Borrell i el Surar de Pinet, segons ha informat SEO/BirdLife en un comunicat.

En concret, el foc ha arribat a les zones centrals de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de Mondúver-Marjals de la Safor i al Lloc d’Importància Comunitària (LIC) Serres del Mondúver i Marxuquera, àrees naturals que formen part de la Xarxa Natura 2000 i protegides per la seua importància per a la conservació de les aus, hàbitats i flora.

A més d’altres àrees com la Drova, Mondúver o Marxuquera, l’incendi ha afectat els paratges naturals de Parpalló-Borrell i el Surar de Pinet, que gràcies a la seua situació i climatologia especial albergaven formacions singulars com surars i matolls arborescents de llorer, d'”extraordinari” valor ambiental, al costat de matolls termomediterranis i boscos de carrasques.

Pel que fa a l’avifauna, el conjunt de serres litorals que formen aquestos espais protegits acullen “interessants” poblacions de rapaces, entre les quals destaquen les espècies reproductores, l’àguila marcenca, l’àguila calçada, el mussol real i l’àguila real. No obstant això, el major interés de l’àrea recau sobre la presència de tres parelles reproductores d’àguila cuabarrada a l’entorn de l’àrea cremada, amb exemplars nascuts enguany que ja volen.

“Preocupació” per altres paratges

El tècnic de SEO/BirdLife al País Valencià Pablo Vera ha explicat que, en aquestos moments, la “preocupació” radica que l’incendi avance cap a la Serra del Buixcarró, Pla de Corrals i Quatretonda, que, amb les zones afectades aquestos dies, “suposen les àrees naturals que havien aconseguit una maduresa en les seues formacions vegetals i comunitats faunístiques gràcies a haver-se deslliurat dels incendis forestals que han afectat les serres confrontants en els últims anys”.

Des de SEO/BirdLife han manifestat “tot el seu suport i ànims” per als bombers forestals, serveis d’emergència, brigades d’extinció d’incendis i agents mediambientals i forestals que “es troben lluitant per a preservar aquest important enclavament per a la biodiversitat valenciana”.

Gestió amb perspectiva paisatgística

El fet que l’incendi haja afectat diverses urbanitzacions i haja causat el desallotjament d’unes 3.000 persones dels seus habitatges “torna a posar sobre la taula la necessitat de protegir el medi ambient i garantir la seguretat dels ciutadans”.

Per a això, l’associació ha reclamat que s’incloga en la “gestió i ordenació del territori una perspectiva paisatgística” i que es “redefinisquen” els models d’interfície urbanoforestal, “on les urbanitzacions es troben immerses dins de les masses forestals, de manera que hi ha un alt risc d’incendis”.

Comparteix

Icona de pantalla completa