Diari La Veu del País Valencià
Els veïns desallotjats de la Drova, Pinet i Marxuquera tornen a les seues cases

La millora de la situació de l’incendi de Llutxent, ja estabilitzat, permetrà que les famílies desallotjades puguen tornar a aquelles urbanitzacions que els responsables de l’extinció del foc han considerat més segures: La Drova (l’accés de la qual ha de ser per la carretera de Simat, no per la de Gandia, que continua bloquejada en un tram extens) i la zona de l’Ermita de Marxuquera, ja que no ha sigut afectada per les flames. Els veïns del municipi de Pinet també podran tornar a les seues cases, segons ha informat el consistori de Gandia.

No obstant això, els habitants de les urbanitzacions de Montepino, Montesol i Las Cumbres, també a Gandia, encara no podran accedir als habitatges perquè aquesta és la zona més afectada pel foc. A Marxuquera, des del camp de futbol i de la rotonda que dóna al camí Pinet en direcció cap a la Drova, continuarà la carretera tallada i s’impedirà el pas. D’aquestos límits cap avall, els veïns sí que poden tornar a les seues cases.

Així ho ha donat a conéixer l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, després de finalitzar la reunió en el post de comandament instal·lat a Llutxent i després de mantindre una reunió específica sobre Gandia amb bombers, la Delegació del govern espanyol i Emergències.

A Montepino, Montesol i Els Cims, a partir d’aquest moment, es permetrà l’entrada de tècnics municipals, acompanyats per bombers, per a avaluar sobre el terreny els danys de cada casa però continuarà estant la carretera tancada per als residents perquè, segons Emergències, a aquesta zona encara hi ha “perill real” derivat de les causes de l’incendi, com ara despreniments, cables elèctrics, pedres en accessos o per cases que seran declarades en ruïnes.

Per als veïns d’aquestes tres urbanitzacions, l’Ajuntament de Gandia ha condicionat a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós un espai per a atendre’ls i en el qual, en col·laboració amb la Generalitat, es tramitarà la recerca d’un habitatge “de manera urgent” per a aquells que no tenen una segona llar, tal com va anunciar aquest dimecres el cap del Consell, Ximo Puig.

“A mesura que es vaja tenint la informació sobre l’estat de les cases, l’Ajuntament anirà comunicant-ho als propietaris. Allí s’arbitrarà la fórmula per a acompanyar-los als seus habitatges sempre que no hi haja perill”, ha apuntat Diana Morant. D’aquesta manera, tant a la Casa de la Cultura com a l’Espai Baladre i a peu de muntanya, hi haurà punts d’atenció de l’Ajuntament de Gandia i de Creu Roja per a resoldre tots els dubtes que sorgisquen.

Tal com ha recordat la vicealcaldessa Lorena Milvaques, en aquestos punts també hi haurà assessorament, atenció psicològica i un agent de la Policia Local. Igualment, es manté l’oficina d’informació situada en la planta baixa de l’Ajuntament de Gandia. L’incendi, que es va deslligar dilluns a Llutxent, ha afectat una superfície de 3.000 hectàrees, 1.000 d’elles del terme municipal de Gandia.

Turistes

Així mateix, després de detectar que hi ha hagut turistes que han cancel·lat les seues reserves en hotels arran de l’incendi, l’alcaldessa ha volgut llançar un “missatge de tranquil·litat”. “Hi ha total normalitat als hotels, així com a la platja de Gandia”, ha dit.

El foc “està encara massa viu”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que l'”obsessió” del Consell és que “al més prompte possible es done per liquidat” el foc, un desastre que ha qualificat com el “pitjor incendi dels últims cinc anys”. La Policia Local de Gandia ha restablert el trànsit en els camins de les urbanitzacions de l’Ermita i Marxuquera baixa per als residents i qie es mantenen tancats els accessos de la resta d’urbanitzacions de Marxuquera alta perquè es continuen fent tasques d’extinció. La Guàrdia Civil també està facilitant l’accés a Pinet i a la Drova –on els veïns van ser desallotjats–però també s’ha insistit que continuen circulant per aquestos vials vehicles d’Emergències.

Puig ha indicat que els efectius que treballen en la zona continuen “avançant” en l’estabilització dels fronts de flames i ha expressat la seua confiança que al llarg del dia es puga permetre el retorn a les cases dels veïns desallotjats. Com a conseqüència de les flames, fins a 3.000 persones han hagut de deixar les seues cases. Sobre aquest tema, Puig ha assenyalat que es busquen “solucions habitacionals ja” per a les famílies que tenen afectada la seua primera residència.

El president ha anunciat mesures de “caràcter mediambiental” i de suport a les poblacions afectades. No obstant això, ha subratllat que “el prioritari, fonamental i bàsic” és donar per extingit l’incendi. “Es pot donar per estabilitzat dins del perímetre, però desgraciadament està encara massa viu”, ha recalcat.

El director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat, José María Ángel, ha informat que s’està realitzant anàlisis pericials.

La passada nit hi ha hagut absència de vent i una gran càrrega d’humitat a la zona de l’incendi, la qual cosa ha possibilitat que els operatius hagen desenvolupat un treball selectiu perquè les descàrregues d’aigua que els mitjans aeris realitzen aquest dijous siguen precises sobre els punts més calents. Ángel també ha explicat que l’incendi està perimetrat i estabilitzat però ha precisat que els tècnics han alertat que hi haurà vent de ponent i això podria provocar “xicotets conats” de reactivació de les flames en alguns punts.

Comparteix

Icona de pantalla completa