Diari La Veu del País Valencià
Compromís porta a Les Corts el debat de la inversió territorialitzada
RedactaVeu / València

De fet, de l’informe que porta per nom “Augmentar les inversions en infraestructures pel Govern Central i abordar seriosament i amb rigor les col·laboracions público-privades (CPPs), única taula de salvació per al País Valencià”, el nostre territori ha deixat de rebre 9.453 milions d’euros en inversions per a infraestructures (hidràuliques, carreteres, transports, costes…) només en el període 2000-2010.

Per al portaveu de la coalició “els danys col·laterals d’aquesta falta d’inversions en obra pública ha arribat a punts desorbitats. De fet, les xifres del PIB autonòmic que ha caigut en 9 punts, o l’índex de la taxa de dissolució, que supera el 28%, i la manca de polítiques d’estímul a l’economia, constaten la gravíssima situació socioeconòmica que estem travessant els valencians i valencianes”.

El document elaborat per la CCCV calcula el dèficit per falta d’inversions en 10.000 milions d’euros als quals, a més, cal sumar la infrainversió al País Valencià dels pressupostos generals de l’Estat corresponents al exercici 2013-2014, “el que significa una renúncia a crear 180.000 llocs de treball o la no execució de projectes com el Pla d’Infraestructures ferroviàries de Rodalia per al País Valencià 2010-2012, la xarxa de depuradores o els plans de millora del litoral. És a dir, la reducció sistemàtica i indiscriminada del benestar dels valencians i valencianes i la condemna al seu empobriment”, ha denunciat Morera.

Per això, Compromís ha presentat una iniciativa per a instar al Consell a fer les gestions necessàries davant el govern de l’Estat amb l’objectiu d’articular un Fons d’Inversions en obra pública al nostre territori i que eixe fons cobrisca la infrainversió acumulada des de l’any 2000 i que ha suposat un prejudici de 10.000 milions d’euros en infraestructures públiques.

A més, “és imprescindible que el Fons d’Inversió siga acordat en una Comissió Bilateral entre l’Estat i el País Valencià el que significaria considerar el context el PTIVI del 2012-2024 on s’hauria de preveure no menys del 20% de la inversió de l’Estat”, ha reclamat el síndic de Compromís, Enric Morera.

Comparteix

Icona de pantalla completa