Jordi Cuixart agafa, des de la presó, el relleu de Joan Francesc Mira a la Federació Llull

Els representants de les tres entitats culturals han acudit a les portes del centre penitenciari de Lledoners per a escenificar el canvi en la Presidència
/ València
10 agost 2018 01:00h
S\'ha renovat la junta directiva de la Federació on Mira passa a ocupar la vicepresidència i Josep de Luis Ferrer assumeix el secretariat i la tresoreria.

Els representants de les entitats culturals que integren la Federació Llull han decidit nomenar Jordi Cuixart president de l'ens federal que integren Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Obra Cultural Balear (OCB) i Òmnium Cultural. Així, Cuixart –que es troba empresonat al centre penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages)– pren el relleu del valencià Joan Francesc Mira.

Amb l'elecció de Cuixart, les tres entitats volen denunciar l'empresonament del president d'una entitat cultural, un cas únic dins de la Unió Europea, han indicat a través d'un comunicat els tres col·lectius que formen part de la Federació Llull. Joan Francesc Mira i Anna Oliver (president i tresorera d'ACPV, respectivament), Josep de Luis (president de l'OCB) i Marcel Mauri (vicepresident d'Òmnium) han ratificat el nomenament a les portes de la presó de Lledoners, des d'on també han exigit la llibertat dels presos polítics i exiliats i la fi de la repressió política contra drets i llibertats fonamentals.

Per la seua banda, des de la presó, Jordi Cuixart ha refermat la voluntat tant d'Òmnium com de la resta d'entitats de seguir treballant per la llengua i la cultura catalanes i ha assegurat que "cap presó escapçarà el compromís compartit de les tres entitats amb la cultura com a principal instrument de cohesió social i la normalització de les relacions històriques dels Països Catalans".

Les tres entitats han abordat el pla de treball a més de valorar l'actualitat política i cultural. Així, s'han acordat les principals línies d'actuació de la Federació per al curs 2018- 2019, que passen, en primer lloc, per denunciar el judici polític contra el sobiranisme; en segon terme, per defendre els drets i les llibertats democràtiques; en tercer, per projectar la llengua catalana i, en quart lloc, per garantir la reciprocitat de les emissions de les diferents televisions públiques (À Punt, IB3 i TV3).

També s'ha decidit seguir coordinant diferents iniciatives conjuntes, com ara la Flama del Canigó o els Focs de Sant Joan, i l'extensió dels sopars Estellés o dels premis literaris escolars Sambori i Pissiganya, on participen més de 130.000 escolars.

El nomenament de Cuixart s'ha fet en paral·lel a la renovació de la Junta Directiva de la Federació Llull. Al costat del nou president, Joan Francesc Mira (ACPV) ha sigut nomenat vicepresident i Josep de Luis Ferrer (OCB), secretari-tresorer. Per la seua banda, Toni Gisbert i Ferran Suay; Blanca de Llobet i Roser Sebastià, i Miquel Àngel Grimalt i Antoni Llabrés ocuparan les diferents vocalies de la direcció de la federació. Precisament aquest 2018 es recorda amb l'any Llompart, qui va ser el primer president de la Federació Llull, l'escriptor mallorquí Josep Maria Llompart, que va morir fa 25 anys.

next