Els llamps produeixen entre el 15% i el 39% dels incedis forestals

Els darrers 10 anys s'han detectat 332 focs provcats per tempestes elèctriques
/ València
11 agost 2018 01:00h

Els llamps han produït entre un 15% i un 39% dels incendis forestals durant l'última dècada al País Valencià. L'augment dels fenòmens generadors de llamps va en augment com un dels efectes del canvi climàtic. Entre 2007 i 2017, des dels observatoris forestals de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural s'han detectat 216 incendis provocats per llamps i altres 116 detectats per les unitats mòbils i agents mediambientals: 332 en total.

Els avisos donats per particulars han augmentat també en els últims anys, en generalitzar-se l'ús dels mòbils. S'han rebut més de 400 cridades de particulars que van detectar un fum generat per llamp. La resta d'avisos s'han donat per altres mitjans que participen en la detecció, com ara els cossos i forces de seguretat i vols d'aeronaus.

Amb l'objectiu d'avançar en la millora del sistema de detecció dels impactes per rajos en terrenys forestals, la conselleria col·labora amb l'Agència Estatal de Meteorologia. S'està estudiant quins són els llocs més idonis per a completar la xarxa de detecció ja existent, de manera que la informació que s'obtinga es concrete amb més precisió. 

En l'actualitat, hi ha instal·lats en els observatoris forestals del Remei a Xelva (la Serrania) i de Santa Bàrbara a Pina de Montalgrao (l'Alt Palància) dos equips de detecció de tempestes que permeten determinar en quin moment s'estan formant tempestes en l'àmbit del seu radi d'acció. 

Prompte s'ubicaran dos estacions de detecció més en proves en els observatoris forestals de Moluengo, a Villargordo del Cabriel (Utiel-Requena), i Serra Martés, a Iàtova (Foia de Bunyol), de manera que es puguen realitzar triangulacions per a millorar la localització de possibles impactes de lamps.

Aquest mateix sistema s'ha inclòs en els projectes que existeixen en marxa d'adequació de huit observatoris forestals més, tres a la demarcació de València i cinc a la de Castelló. 

next