El PSPV proposa que una Comissió de la Veritat estudie la Guerra Civil i el Franquisme

La ministra de justícia va anunciar la creació d'un organisme semblant d'àmbit estatal en juliol
/ València
12 agost 2018 01:00h
La diputada socialista a les Corts Mercedes Caballero.

El Grup Socialista a les Corts ha presentat una Proposició No de Llei en la qual demana al Consell la creació d'una Comissió de la Veritat d'àmbit autonòmic sobre els esdeveniments ocorreguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista fins a l'entrada en vigor de la Constitució de 1978. Segons ha explicat la diputada Mercedes Caballero, aquesta comissió seguiria les recomanacions de l'ONU sobre el "restabliment de la veritat històrica, jurídica i institucional". 

"És lamentable que al nostre país haja transcorregut més d'una dècada des de l'aprovació de la Llei de la Memòria Històrica i que l'Estat no haja assumit l'empar a les víctimes", ha indicat Caballero. Així, la parlamentària ha criticat que "només l'acció de les associacions creades per a recuperar la memòria històrica, buscar la veritat, reparar els esquinçaments del franquisme i retornar la dignitat a les víctimes han permés atendre les sol·licituds de familiars de represaliats i desapareguts". 

Caballero ha recordat que en 2014 el grup d'experts sobre drets humans de l'ONU ja va demanar a les autoritats espanyoles que atengueren de manera urgent les demandes de les víctimes en termes de la veritat. Segons ha incidit, els relators de les Nacions Unides ressalten la importància dels processos de construcció i significació de la memòria històrica sobre violacions dels drets humans i recorden que aquestos processos han de succeir en un marc de transparència i participació de la societat civil centrant-se en les víctimes i aportant l'espai necessari per a exposar els seus relats. 

"Hui tant a l'Estat com a la Comunitat Valenciana, l'escenari ha canviat substancialment", ha indicat la també secretària general del PSPV-PSOE a la demarcació de València en assenyalar que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va anunciar el juliol passat la intenció del govern espanyol de portar endavant la reforma de la Llei 52 i de crear la Comissió de la Veritat Estatal. Així, la diputada socialista ha explicat que en el cas valencià és la Llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la Convivència la que permet en la seua Disposició Addicional Sisena la creació d'una Comissió de la Veritat en l'àmbit autonòmic. 

La proposta del Grup Socialista reclama, al seu torn, que el Consell trasllade al govern espanyol les conclusions a les quals arribe eixa Comissió de la Veritat  fruit de l'anàlisi de la realitat valenciana perquè s'afegisquen a la Comissió de la Veritat d'àmbit estatal així com perquè el Consell done compte del compliment d'aquesta Resolució en el termini de sis mesos. 

La parlamentària del PSPV a les Corts ha incidit que aquesta Comissió de la Veritat ha de promoure un "pensament crític sobre esdeveniments passats" i que ha de servir per a "no oblidar la memòria de les víctimes".

"No busquem reobrir ferides, simplement volem tancar-les del tot, però tancar-les bé, amb justícia i dignitat per a les víctimes", ha sentenciat Caballero remarcant la necessitat que les famílies de les víctimes participen del procés.

next