Diari La Veu del País Valencià
El PPCV demana que Puig explique a les Corts la gestió dels incendis

La portaveu de Medi Ambient del PPCV en les Corts, Elisa Díaz, ha assegurat aquest dilluns que sol·licitaran la compareixença en la Comissió Permanent de les Corts del president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè done explicacions sobre “les retallades” en les labors de prevenció d’incendis i perquè aclarisca les actuacions que es realitzaran a partir d’ara després de l’incendi forestal de Llutxent.

El grup popular vol saber “quines han sigut les actuacions que s’han dut a terme en els terrenys incendiats –a Llutxent– tant a posteriori en les labors d’extinció com a priori en les de prevenció”, perquè donades les declaracions de la gent que ha patit l’incendi, “en prevenció poc han invertit”, ha agregat Díaz.

També reclamen conéixer quan es trauran les ajudes per als afectats per l’incendi de Llutxent i a quants arribaran, atés que el Consell va anunciar que serien diferents depenent de si era primer o segon habitatge.

D’altra banda, els populars han criticat que el Consell haja retallat enguany un 18% les inversions en prevenció d’incendis forestals i en 2017 solament executara el 15 % del pressupostat a aquestes labors. Díaz ha indicat que en els pressupostos de 2018 el Consell “retalla” el 56,5 % en infraestructures forestals, que suposa rebaixar de 2,3 milions a un milió, i el 15 % en silvicultura preventiva, de 539.000 a 140.000 euros.

De la mateixa manera, ha lamentat que els plans de prevenció d’incendis de totes les demarcacions forestals i de tots els parcs naturals que va fer el PPCV estan sense actualitzar. “Si abans ens criticaven dient que la nostra gestió era dolenta la seua ara evidentment és molt pitjor”, ha recalcat Díaz.

Així mateix, el PPCV ha oferit a Puig un pacte per a la gestió forestal sostenible, que inclouria mesures com la unió en un mateix departament de les competències de prevenció i extinció d’incendis, la unitat única de gestió independentment que la propietat dels terrenys siga pública o privada i la retirada de fusta seca.

D’altra banda, la portaveu adjunta del grup popular en el Congrés, Belén Hoyo, ha destacat la visita realitzada pel president del PP, Pablo Casado, amb la portaveu del Congrés, Dolors Montserrat, i la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, a la zona de Llutxent i s’ha preguntat on estaven Pedro Sánchez i els seus ministres.

“L’any 2012 va ser el més catastròfic, amb 492 incendis”

“La gran lliçó que ha aportat el PPCV a la gestió forestal queda reflectida en la història d’aquesta comunitat amb els incendis

més devastadors que ha patit aquesta terra”, ha manifestat el síndic dels socialistes, Manolo Mata, en contestació a les acusacions dels populars.

El també vicesecretari general del PSPV ha assegurat que “han sigut els errors del PPCV, durant els seus vint anys de governs en matèria forestal, els que ens han servit per a revisar els protocols i estar preparats per a poder afrontar desastres naturals amb les màximes garanties i seguretat”.

“Cal recordar que 2012 va ser l’any més catastròfic per a la Comunitat amb 57.532,69 hectàrees de bosc cremades en 492 incendis i justament va ser l’any en el qual els governs del PP van retallar el 70% d’inversió en gestió forestal”, ha afegit Mata.

Comparteix

Icona de pantalla completa