Diari La Veu del País Valencià
Torra ofereix els ports de la Generalitat de Catalunya per a acollir l’Aquarius

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha oferit els ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita –tots ells gestionats per l’administració catalana– per tal que puga desembarcar el vaixell Aquarius, que trasllada 141 persones rescatades a alta mar mentre feien una ruta migratòria.

Després de la negativa de l’estat espanyol a rebre els ocupants de l’embarcació, Torra ha reaccionat aquest dimarts així, explicant a Twitter que ha demanat a Ports de la Generalitat de Catalunya que s’aculla “el vaixell Aquarius a Palamós, Vilanova o Sant Carles de la Ràpita, ports sota l’autoritat del Govern de Catalunya, per a poder desembarcar les persones rescatades amb totes les garanties”. “Catalunya sempre serà terra d’acollida”, conclou Torra a la piulada.

També a Twitter, el vicepresident del govern de Catalunya, Pere Aragonès, ha anunciat igualment la mesura, celebrant-la i assegurant que suposa que la Generalitat “manté el seu compromís” amb l’Aquarius per intentar acollir les 141 persones rescatades que hi ha a bord. “Davant l’Europa fortalesa, l’Europa casa comuna”, sentencia Aragonès.

Puig demana una solució europea

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest dimarts que si bé el govern no té “cap oposició” al fet que el buc Aquarius puga atracar de nou al País Valencià, “no interferirà en una situació que té característiques internacionals complicades”.

Puig s’ha pronunciat aquest dimarts després de visitar l’aeròdrom de Monòver (el Vinalopó Mitjà) sobre la possibilitat que puga arribar el vaixell humanitari a València, tot just després que l’executiu de Pedro Sánchez haja considerat que Espanya “no és el port més segur” perquè desembarquen els 141 immigrants i refugiats que van a bord del vaixell de rescat operat per SOS Mediterranée i Metges Sense Fronteres.

El cap del Consell ha rebutjat que el País Valencià mantinga una posició en aquesta qüestió que puga generar “més confusió” i s’ha mostrat a favor d’una “solució humanitària i estructural” a un problema que no és un “fenomen conjuntural”. “És un vaixell que està equipat bàsicament per una ONG amb seu en un país determinat”, ha subratllat i ha advocat per “buscar solucions per a les persones que estan en situació dramàtica i generar espais de confortabilitat de futur, perquè no se les pot atendre de manera desorganitzada”.

Les persones que viatgen en el vaixell “estan fugint d’una guerra, de la fam, de la persecució i Europa, que és el bressol de les llibertats, és evident que no pot estar aliena i mirar a l’altre costat”, ha indicat Puig qui ha demanat “una resposta europea, al marge del que es puga fer des d’Espanya en un moment determinat com es va fer i ací vam fer”. “Al marge d’una qüestió puntual, ha d’haver-hi una resposta estructural”, ha dit. El president ha apel·lat a prendre una decisió “més prompte que tard”, però, sostinguda en “termes de racionalitat i seguretat” tant per als qui vénen com per als acollidors.

Comparteix

Icona de pantalla completa