Diari La Veu del País Valencià
Puig defensa que la direcció de l’incendi de Llutxent va ser positiva i no hi va haver descoordinació

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat aquest dimarts la tasca de la direcció del Servei d’Emergències de la Generalitat al capdavant de l’incendi de Llutxent que va afectar la setmana passada les comarques de la Vall d’Albaida i la Safor on es van cremar més de 3.270 hectàrees i quaranta habitatges. “La resposta va ser positiva, va ser un treball ben planificat perquè es va aconseguir l’objectiu planificat, que no hi haguera cap desgràcia personal”, ha indicat el cap del Consell des de l’aeròdrom de Monòver.

Aquest dilluns, diversos sindicats de bombers van denunciar la descoordinació en les tasques d’extinció de l’incendi de Llutxent i reclamaven un cos unificat. Les centrals sindicals, però, assenyalaven Josep Maria Ángel com a responsable del descontrol a l’hora de fer front a les flames on van intervindre diversos cossos de bombers. El cap del Consell ha destacat que durant l’incendi que va durar més de cinc dies, no va haver cap desgràcia personal, “això era el més important”, ha destacat Puig. “Podrien haver hagut moltes desgràcies personals, només cal veure com quedaren algunes cases”, ha recordat.

Davant una situació extrema, amb un vent que atiava les flames a més de 60 quilòmetres per hora “va haver una resposta de coordinació molt positiva”, ha dit Puig. El president ha recordat que durant les tasques d’extinció van haver diferents cossos “fent el seu treball, que el van fer bé”. “La direcció va ser positiva”.

Per altra banda, “hi ha un problema laboral”, ha dit Puig en referència a la convocatòria de vaga en setembre per part dels bombers forestals. Cal recordar que aquest cos va pactar un augment salarial amb la Generalitat que va frenar el ministeri d’Agricultura, ja que una part d’aquestos estan contractats per l’empresa pública Tragsa, que depén del govern espanyol. En aquest sentit, Puig ha afirmat que “la Generalitat és favorable a l’acord” i “estem disposats, des dels pressupostos de la Generalitat, a intervindre”, ha afegit. El cap del Consell ha reconegut que hi ha hagut converses entre la Generalitat i el govern espanyol, tant amb Pedro Sánchez com amb el Ministeri d’Agricultura i el d’Hisenda “perquè volem desbloquejar aquesta qüestió”. L’entrebanc, ha seguit Puig, és que “hi ha un problema burocràtic”. “Estem en una via de solució i a mitjà termini, aquestes persones, s’integraran en la Generalitat, en l’Agència de Resposta d’Emergències”.

Ximo Puig ha demanat separar allò que són reivindicacions laborals de la direcció de la lluita contra els incendis, una tasca que “està fent-se d’una manera professional, amb qualitat i exercici de responsabilitat enorme”.

Comparteix

Icona de pantalla completa