València restaura el retaule del gremi de Blanquers i el quadre 'Horta de Rocafort', de Peppino Benlliure

La Regidoria de Cultura engega un pla per a recuperar l'estat de diferents peces que s'exposen al Museu de la Ciutat
/ València
14 agost 2018 01:00h
El retaule es tracta d\'un oli sobre taula datat en l\'any 1600, l\'autoria del qual es troba actualment en estudi.

El Museu de la Ciutat iniciarà en setembre una sèrie d'intervencions de consolidació i neteja d'algunes de les seues obres artístiques. Entre elles, destaca especialment el Retaule del Gremi dels Blanquers pel seu caràcter artístic així como històric-documental. Es tracta d'un oli sobre taula datat en l'any 1600, l'autoria del qual es troba actualment en estudi.

El retaule, que consta de taula central i predel·la, procedeix de la desapareguda capella del gremi dels blanquers o assaonadors, un dels gremis més rellevants de la ciutat. La casa gremial va estar situada al carrer Mur de Serrans 22, a la vora del riu, per tal d'aprofitar l'aigua tan necessària per a la seua indústria tal com consta en escriptura de 1401 i en els llibres de Ratlla Real de 1533. L'obra va ser donada a l'Ajuntament de València l’any 1936 amb motiu de la ruïna patida per aquesta capella com a conseqüència d'un bombardeig. L'obra narra la gesta duta a terme pel gremi l'any 1394, per rescatar la custòdia que havia estat sostreta de la vila de Torreblanca pels musulmans de Tredeliz. Dels personatges representats, tots ells vinculats a la Santíssima Creu, destaca la presència de santa Elena i la del seu fill, l'emperador Constantí.

Actualment, la pintura s'exhibeix en una de les sales de la planta noble del Palau del Marqués de Campo, seu del Museu de la Ciutat. La restauració prevista abordarà el procés de consolidació, reintegració i neteja de la taula. Els treballs tindran un cost aproximat de 19.000 euros i es prolongaran al llarg de tres o quatre mesos.

Horta de Rocafort, de Benlliure

Aquesta intervenció es farà de forma paral·lela a una altra que la regidoria de Cultura iniciarà també en setembre a l’antic habitatge familiar dels Benlliure. En aquest cas, destaca el quadre de Peppino Benlliure Horta de Rocafort, una peça realitzada al voltant de 1904 i que es troba seccionada per la seua banda inferior. Aquesta pintura representa una àmplia panoràmica de l'horta presa des de la localitat de Rocafort, on els Benlliure solien passar l'època estival.

"Pel que sembla, el pintor va haver de quedar molt satisfet amb la feina feta, ja que aquest quadre va ser una de les tres obres que va seleccionar per a concórrer a l'Exposició Nacional de Belles Arts d'aquell any", ha explicat la regidora de Cultura, Glòria Tello.

En aquest museu també es realitzaran treballs que inclouen la intervenció en cinc panells ceràmics realitzats per José Mateu per a l'Exposició Iberoamericana de Sevilla de 1929: Personatges de la processó del Corpus-Moisès; Horta valenciana; Personatges de la processó del Corpus-La Moma; així com dos panells amb al·legories i escuts de ciutats valencianes. Aquestes peces es troben actualment ubicades al jardí de la casa-museu, un espai que compta amb diverses mostres de taulelleria valenciana datada entre el segle XVI i el XX.

Segons ha explicat la regidora Tello el pas del temps i les inclemències meteorològiques "han afectat greument la conservació d'aquestos panells, i el seu estat és molt delicat. Les faltes greus d'adherència, clevills i l'abundància de sals posen en perill la seua existència i evidencien la necessitat urgent de la seua restauració".

En setembre la regidoria iniciarà un ampli pla de restauracions que abastarà diverses obres de diferents museus de la ciutat. "És una forma més de dignificar el nostre patrimoni i de donar-lo a conèixer. Per a nosaltres és important no només optar per nous espais culturals sinó també mantindre i dignificar els existents", ha conclòs Tello.

next