Diari La Veu del País Valencià
El foc torna a incendiar la política

L’incendi de Llutxent es va extingir aquest diumenge però les flames que han aflorat dies després entre els responsables polítics, els bombers i els afectats sembla que seran més difícil d’apagar. Les paraules del ministre de Foment, el valencià José Luis Ábalos, no van calmar aquest dimarts, durant la visita a una de les urbanitzacions afectades, el nerviosisme dels veïns. “Mira’m als ulls i digues-me que es donaran les subvencions que corresponguen per zona catastròfica”, va sentenciar una de les veïnes al ministre.

Malgrat que Ábalos va assegurar que el motiu de la seua visita no era “fer-se la foto” sinó conéixer de primera mà les preocupacions i el malestar de les persones afectades, la desesperació dels veïns va assumir tot el protagonisme. Així, les promeses del màxim responsable de Foment que pretén recuperar el decret de l’any 2012 com a complement a les ajudes que l’Estat, el Consell i la Diputació de València estudien van perdre força després de l’episodi que va viure.

De la mateixa manera, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, es va veure entre l’espasa i la paret, atés que la mateixa veïna la va increpar i li va recriminar que el desallotjament es va produir de manera indeguda. “Hem estat a punt de morir moltes famílies. Si jo arribe a estar dormint dins de la meua casa, muic abrasada”, va denunciar.

Cinc dies enrere, el nou líder del PP, Pablo Casado, acompanyat d’Isabel Bonig i de Dolors Montserrat també va acudir a visitar la zona afectada curiosament amb les mateixes intencions que Ábalos: “Un gest cívic i no partidista”. De fet, Casado va assegurar que en aquestes qüestions és important que els partits polítics no es confronten i que busquen consensos. Però, ni els del seu partit ni els de la resta han seguit aquestos consells.

Sense responsables

La tragèdia de Llutxent ha sigut aprofitada pel PPCV per a acusar el Botànic de no seguir un manteniment de les zones forestals i d’aquesta manera reforçar-se de cara a les eleccions valencianes de 2019. Concretament, la portaveu de Medi Ambient, Elisa Díaz, va assegurar aquest dilluns que el Consell ha retallat durant el 2018 un 18% les inversions en la prevenció dels incendis forestals i que, a més, en 2017 solament es va executar el 15% del pressupostat a aquestes labors. Per aquestes raons, van sol·licitar la compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, a la Diputació Permanent de les Corts.

Tot seguit, el síndic del PSPV, Manolo Mata, va respondre a la portaveu popular que els problemes derivats dels incendis eren conseqüència de la seua gestió del passat. Aquestes acusacions entre el PPCV i PSPV xoquen amb allò que mostra la realitat atés que les fortes temperatures dels estius de cada any a més de la falta de manteniment de les zones muntanyoses del territori valencià provoquen desastres naturals irreparables. Així, si hi ha un aspecte que ha quedat palés en aquestos darrers anys on els incendis han sigut constants al País Valencià és que el canvi climàtic ha vingut per a quedar-se i que, per tant, serà imprescindible prendre mesures de cara a un futur proper.

Els bombers en peu de guerra

El caos i l’ordre. Aquestes són les dues versions que defensen, d’una banda, el sindicat de bombers i, d’altra, el govern valencià per al qui no va haver-hi cap descoordinació durant l’extinció de l’incendi. Per als bombers, l’absència de comunicació va ser un dels aspectes que més els va perjudicar a l’hora de treballar, per això, aquest dilluns van exigir la dimissió del director de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ja que consideren que aquest òrgan no compleix el seu objectiu d’unificar els cossos i que s’ha convertit en una agència de col·locació.

Arran d’aquestes declaracions, la portaveu del Grup Popular de la Diputació de València, Mari Carmen Contelles, va demanar la creació d’una comissió amb la presència de bombers i brigadistes per a esclarir les deficiències denunciades pels representants sindicals. Així, les discrepàncies entre el Consell i els Bombers van ser de nou l’excusa perfecta perquè els populars eixiren com els únics capaços de resoldre els problemes que han sorgit després de l’incendi.

Piròmans i bombers: alguns exemples

José Luis Ábalos, ministre de Foment (PSPV): “Sé que vostés (els veïns) no han perdut solament la casa, han perdut tota la seua vida. Em compromet en nom del govern d’Espanya que hi haja una declaració que els permeta rebre ajudes”.

Ximo Puig, president de la Generalitat (PSPV): “La lluita contra el foc ha sigut extraordinàriament positiva amb un treball ben planificat. Es va aconseguir que no hi haguera cap desgràcia personal. Cal distingir els drets dels treballadors de la direcció de la lluita contra els incendis que s’està fent de manera professional”.

Toni Gaspar, president de la Diputació de València (PSPV): “És trist que el PPCV no tinga miraments en el moment de criticar aspectes generals de lluita contra incendis quan no estava ni tan sols extingit el foc en les muntanyes valencianes amb l’únic objectiu de tindre la seua quota de protagonisme a costa d’un desastre humà i mediambiental”.

Manolo Mata, vicesecretari general (PSPV): “La gran lliçó que ha aportat el PPCV a la gestió forestal queda reflectida en la història d’aquesta comunitat amb els incendis més devastadors que ha patit aquesta terra. Han sigut els errors del PPCV, durant els seus vint anys de governs en matèria forestal, els que ens han servit per a revisar els protocols i estar preparats”.

Mari Carmen Contelles, portaveu del PPCV en la Diputació de València: “El problema dels incendis és prou greu com per a una vegada extingit demanar responsabilitats davant la falta de recursos humans i tècnics que denuncien clarament els sindicats, no solament el Partit Popular”.

Elisa Díaz, portaveu de Medi Ambient del PPCV en les Corts: “Si abans ens criticaven dient que la nostra gestió era dolenta, la seua ara evidentment és molt pitjor”.

Rosa García, diputada a les Corts (Ciutadans): “Cal invertir en aquest tipus d’accions durant tot l’any, per exemple en tractaments silvícoles, a més de dotar les brigades dels recursos necessaris”. Els incendis “s’apaguen també a l’hivern” i per això ha demanat que “es creuen i executen partides de despeses en prevenció”.

Beatriu Gascó, diputada a les Corts (Podem): “Deu resultar molt desagradable i frustrant que, mentre ells i elles (els bombers) es juguen el tipus davant de flames de 20 metres, apareguen pel lloc de comandament tota classe de càrrecs i no precisament en mitjans de transport austers. A voltes sembla que hi ha més gent en el Lloc de Comandament Avançat que en el foc”.

Enric Bataller, diputat al Congrés (Compromís): “La Generalitat Valenciana es gasta el 70% del seu pressupost en atendre els pilars del nostre benestar, sanitat, educació i serveis socials. Necessitem un millor finançament per a fer front a problemes tan recurrents com els incendis”.

Comparteix

Icona de pantalla completa