Diari La Veu del País Valencià
Sol·liciten a l’Ajuntament del Villar demolir una font per ser un monument feixista

El Centre d’Estudis de la Serrania (CELS) ha sol·licitat a l’Ajuntament del Villar (la Serrania) el desballestament o la demolició de la font situada a la Plaça de la Font, per tractar-se d’un monument “feixista” i ha denunciat la “poca sensibilitat” per la restauració de la memòria democràtica.

El CELS ha remés un escrit al Registre d’Entrada de l’Ajuntament del Villar en el qual sol·licita que s’enderroque o es desmunte la construcció de la Plaça de la Font, una petició que consideren es realitza “a l’empara” de la Llei de Memòria Històrica aprovada l’any 2007, segons ha informat el centre d’estudis en un comunicat.

“S’ha de desenvolupar una acció necessària en favor de la vertadera política de la història del temps present”, han indicat des del CELS, per la qual cosa han instat l’Ajuntament del Villar al fet que faça els “passos necessaris” amb la finalitat de desmantellar o demolir aquest monument “feixista”, “erigit amb motiu del 18 de juliol de 1953, com resa en la seua inscripció i retolació en el frontal d’aquesta”.

Així mateix, han explicat que, segons la Llei de Memòria Històrica, es preveu actuar “en favor” de la memòria democràtica dels pobles, mitjançant la “substitució, demolició o desaparició” de qualsevol “vestigi del colp d’estat fallit de 1936 i de la posterior repressió mitjançant la dictadura imposada pel general Franco”.

En la mateixa línia, el CELS ha proposat “recuperar, desenvolupar i posar en valor” un projecte anterior de remodelació del lloc, encarregat per la corporació municipal i desenvolupat pel catedràtic de la Universitat Politècnica de València (UPV) nascut a la localitat, el professor Rafael Calduch.

“No és la primera vegada que es mou a la localitat la substitució de l’esmentada font i, en aquesta ocasió, el CELS realitza la petició tenint en compte la falta d’interés i voluntat existent per tancar les ferides de la guerra de 1936 i els seus anys posteriors de repressió, sota un model feixista d’ordenament civil i jurídic que encara hui es pateix”, han ressaltat.

No obstant això, el CELS ha reconegut els “avanços” realitzats a la localitat “en favor de la recuperació d’aquesta memòria democràtica desitjada” però ha subratllat el fet que els estudis històrics realitzats per destacades persones enteses en la matèria “aconsellen projectar llum de manera honesta i contrastada”.

En aquest sentit, han assenyalat que aquestos estudis proposen projectar llum “mitjançant una informació real i objectiva dels fets que encara dimanen de la II República, el colp d’estat franquista, la guerra fratricida, la postguerra, la dictadura i la transició, per a superar el falsejament colpista o qualsevol altra mirada parcial, autocomplaent o falsa”, han destacat.

Comparteix

Icona de pantalla completa