Diari La Veu del País Valencià
El valencià es queda fora del panell informatiu del Mercat Central de València per falta d’espai

El Mercat Central de València és a hora punta d’un dia d’agost una mena de torre de Babel on es venen productes frescos de diferents procedències en les quasi 300 parades de mercadeig distribuïdes al llarg dels més de 15.000 metres quadrats. Un passeig entre els 8.200 metres de superfície comercial delata un ús bigarrat de llengües que demanen i consulten els botiguers. Clients orientals abillats amb càmeres es barregen amb centreeuropeus que comenten l’oferta en francés, anglés, alemany, entre d’altres, junt amb els compradors locals que busquen el millor preu en castellà i en valencià.

Des d’aquesta setmana, el Mercat Central de València disposa en les principals entrades del recinte d’un directori explicatiu de les parades que ofereixen les seues mercaderies a estrangers i residents. El nou panell indica el punt exacte on es troba el carnisser, el peixater i el saladurer; un mapa on el visitant pot consultar únicament en castellà en quin passadís estan ubicats el fruiter i el verduler, el soterrani, els banys, la sala de lactància, el servei de venda a domicili i on apareix també el clàssic punt que informa amb la frase: “Vosté està ací”, perquè cap client es puga desorientar al recinte laberíntic.

Tot plegat, el cartell de grans dimensions està encapçalat per l’eslògan: “¿Qué estás buscando? Aquí lo tienes todo”, amb la traducció corresponent a l’anglés. En canvi, la llengua pròpia no apareix enlloc “per falta d’espai”, van assegurar a aquest diari des del departament de comunicació del Mercat.

Directori d’empreses ubicat en un dels accesos principals del Mercat Central de València. / DIARI LA VEU

La campanya informativa, a més del directori d’empreses i serveis que presta el Mercat Central de València, inclou un fullet que reprodueix el llistat de parades i les prestacions que ofereix el recinte. El díptic, però, només està disponible en castellà, segons van assegurar a Diari La Veu a l’oficina d’atenció al client. El valencià sí que té una major presència en la pàgina web del Mercat Central de València, ja que l’espai virtual s’ofereix en la llengua pròpia de la ciutat, a més d’en castellà, anglés, alemany, francés i neerlandés.

La intenció de l’acció divulgativa del Mercat Central de València pretén posar en valor la diversitat de productes frescos i de qualitat que ofereix el recinte durant tot l’any. A través d’un comunicat es destacava la gran oferta en fruites, carns, verdures i peixos. “No és cap exageració afirmar que ‘allò que no es trobe al Mercat Central de València és que no existeix’. I és que a les seues parades es poden trobar els productes més exclusius”, asseguraven.

El Mercat Central de València és el major centre europeu de venda de productes frescos d’alimentació, que suposa dos terços de l’oferta del recinte, explicaven. A més a més, hi ha botigues gourmets; parades especialitzades en vins i cerveses, i parades de productes internacionals, procedents dels diferents racons del món. Així mateix, inclou en l’oferta comercial joieria, bijuteria, perfumeria i atuells de fang i paelles, entre d’altres.

Davant la gran oferta d’alimentació i productes en un espai geomètric desigual, l’Associació de Venedors del Mercat Central –ens que autogestiona el recinte des de 1986– ha incorporat aquest directori per a implementar la informació en castellà als clients. El fet que no aparega el valencià –tot i ser llengua d’ús entre alguns venedors i clients– és per una qüestió de manca d’espai en el cartell, “perquè s’entén que no es pot duplicar la informació”. Tot i això, des del departament de comunicació s’emplaçava al fulletó desplegable per a poder consultar les ofertes en valencià, ja que s’assegurava que hi hauria dues versions, una en castellà i una altra en valencià. Tanmateix, a l’oficina d’atenció al client no tenien constància que existira cap díptic en llengua pròpia, només en castellà, amb les traduccions adients a l’idioma de l’Estat de les places, esglésies i monuments que envolten el Mercat Central. El mapa fins i tot manté la denominació suprimida aquest any per l’Ajuntament de València per a l’avinguda de l’Oest, fins a aquest any anomenada avinguda del Baró de Càrcer, encara que en el cartell sí que apareix amb el nom actual.

Comparteix

Icona de pantalla completa