Diari La Veu del País Valencià
El PPCV demana a Colomer que explique la baixa ocupació dels apartaments turístics registrada en juliol

El portaveu de Turisme del PPCV a les Corts, Fernando Pastor, ha exigit aquest divendres la compareixença del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, perquè done explicacions sobre el descens de pernoctacions en apartaments turístics i establiments hotelers valencians registrat a juliol.

Durant el passat mes, “en plena temporada alta”, segons Pastor, l’ocupació en apartaments turístics ha baixat més de tres punts respecte a juliol de 2017, d’un 87,1% a un 83,8%, igual com en places hoteleres: d’un 91,2% a un 89%. Aquestes xifres, segons Pastor, suposen en conjunt “363.000 pernoctacions menys” i que “el sector ha deixat d’ingressar més de 18 milions d’euros”, sobre la base d’una mitjana de despesa de 50 euros per pernoctació.

Respecte a la baixada de les estades en juliol, “la pitjor” dada de la legislatura, Pastor ha censurat el “silenci” del titular de Turisme i ha subratllat que la situació no es pot extrapolar a la conjuntura d’Espanya, atés que destinacions com Andalusia o Múrcia han incrementat l’ocupació en el mateix període.

“Col·lapse i bloqueig”

Una altra de les raons per les quals ha demanat la compareixença de Colomer és “la situació de col·lapse, bloqueig, descontrol i caos” en la inscripció de nous apartaments turístics al País Valencià després de l’entrada en vigor de la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat, aprovada pel parlament valencià el passat mes de maig.

La normativa estableix la necessitat d’un document expedit pels ajuntaments perquè els nous apartaments disposen d’un certificat de compatibilitat, la qual cosa per al PPCV genera “tantes normatives com municipis” i crea un escenari “perillós d’indefensió i inseguretat jurídica en el sector”.

12 inspectors per a 60.000 apartaments

Pastor també ha advertit que al País Valencià “segueix havent-hi 12 inspectors turístics (set a Alacant, quatre a València i la resta a Castelló) per als 60.000 apartaments reglats”, malgrat que és “un dels principals problemes del sector”.

“És una xifra ridícula, sona a broma”, ha recalcat, per a defensar la proposta de la seua formació d’externalitzar el servei d’inspecció. Per tot açò, el parlamentari ha criticat que la nova normativa de turisme “no ha pogut tindre una pitjor estrena i posada de llarg en un mes eminentment turístic com és juliol”.

“Les xifres són inventades”

El responsable de Turisme dels socialistes, Vicent Arques, ha criticat les xifres aportades pel portaveu popular: “No li importa inventar-se xifres atacant un sector que s’ha demostrat que està en alça a la Comunitat”. Així mateix, Arques ha afegit que “el PPCV està desesperat i no li importa inventar-se xifres amb tal de guanyar punts davant el populisme de Pablo Casado”.

El socialista ha defensat que “impulsar el sector és molt més que comptar caps en juliol i agost, com està fent el PPCV” i ha posat en valor l’esforç del Consell i que “el sector penge el cartell d’obert durant tot l’any” amb l’objectiu “d’acabar amb el turisme barat de sol i platja pel qual van apostar els populars durant anys”.

D’altra banda, el diputat del PSPV ha ressaltat les xifres positives i “en constant creixement” del sector turístic. Ha posat com a exemple que, fins al mes de juny, el nombre de turistes internacionals rebuts al País Valencià va arribar als 4,1 milions, la qual cosa suposa un increment del 5,1% enfront del mateix període de 2017, el major entre les principals regions receptores.

Comparteix

Icona de pantalla completa